Politerno > Україна і світ > Фракція “слуг” засуджує марш на честь СС “Галичина”

Фракція “слуг” засуджує марш на честь СС “Галичина”

  • 29 Квітня, 2021
  • 908 Переглядів
  • 0

Народні депутати від “Слуги народу” з трибуни Верховної ради засудили марш на честь дивізії СС “Галичина”, який відбувся у Києві 28 квітня, та обурилися, чому влада міста не заборонила його.

Про це заявив нардеп Данило Гетманцев з трибуни Ради.

“За 10 днів ми будемо святкувати одне з найбільших свят в нашій історії – День перемоги. Ця перемога зі сльозами на очах, яка далася нашому народу мільйонними жертвами під час Другої світової війни. Це особисте свято для багатьох сімей…

СС – це злочин, визнаний усім людством за своїм визначенням, усе, що пов’язане з СС – це злочин…

Хочу подякувати усім присутнім, своїй фракції за незмінну позицію у засудженні нацизму і ми обурені мовчанням Київської міської влади, яка не засудила цю акцію й дала можливість її проводити”, – зазначив Гетманцев.

Нардепи також вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих “внаслідок нацизму”.

Раніше голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко заявив, що марш у центрі Києва на честь дивізії СС “Галичина” може підпадати під ряд статей, зокрема щодо пропаганди тоталітарних режимів. 

“Погано ставлюсь, негативно. Я думаю, що там, якщо поліції попрацювати, то можна кваліфікувати пару статей про пропаганду тоталітарних режимів, нацистського режиму”, – зазначив Корнієнко.

Очільник партії також вважає, що організатори та учасники маршу вдавались до маніпуляцій, не згадуючи під час акції частинку “СС”. Корнієнко каже, що тепер є підстава переглянути законодавство щодо масових зібрань. Оскільки організатори, за його ж словами, начебто заявляли, що “проведуть марш вишиванок, патріотичних сил, тобто все називалось не в контексті дивізії СС “Галичина”. 

Корнієнко припустив, що заявка про проведення акції до КМДА могла подаватись без згадування там дивізії СС “Галичина”. 

спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що проведення ходи в Києві на честь річниці створення дивізії СС Галичина шкодить іміджу України як всередині, так і за кордоном.

Як відомо, 28 квітня у Києві пройшов марш з нагоди річниці дня створення дивізії СС “Галичина”.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович після маршу заявив, що прославляння військ СС є неприпустимим для європейської країни.

23 вересня 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення, що символіка дивізії СС “Галичина” не належить до нацистської.

Довідково: СС були парамілітарною організацією у складі збройних сил Німеччини напередодні і під час Другої світової війни. Штурмові загони Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії (Schutzstaffel der NSDAP) з’явилися у 1921 році,  у 1925 році вони стали Захисними загонами, у 1934 році – окремою організацією, а в 1939-1945 роках СС (Waffen-SS) фукнціонували як військовий підрозділ і брали участь у Голокості.

Українська дивізія січових стрільців “Галичина” або 14-та гренадерська дивізія військ СС “Галичина” входила у склад військ Ваффен-СС Німеччини у 1943-1945 роках.

Вступаючи до лав німецьких збройних сил, українці розраховували на те, що отримають від німців військову підготовку і зброю, необхідні для боротьби за самостійну Україну. У той же час, українське націоналістичне підпілля проводило агітацію серед молоді не вступати в цю дивізію, щоб не бути німецьким «гарматним м’ясом».

Паралельно діяла Українська повстанська армія (УПА).

СС “Галичина” у квітні 1945 року перетворили на 1-шу українську дивізію Української національної армії (УНА).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE