Politerno > Україна і світ > “Прославляння військ СС є неприпустимимо”: голова Інституту нацпам’яті про марш на честь СС “Галичина”

“Прославляння військ СС є неприпустимимо”: голова Інституту нацпам’яті про марш на честь СС “Галичина”

  • 29 Квітня, 2021
  • 793 Переглядів
  • 0

У середу, 28 квітня, в центрі Києва відбувся марш на честь дивізії СС “Галичина”, у якому брали участь онуки ветеранів дивізії СС “Галичина”, представники Суспільства майбутнього, Правого Сектора, ВО “Свобода”, спілки ветеранів АТО, ініціативи Ukrainian military Honor.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович після маршу написав у Facebook, що прославляння військ СС є неприпустимимо для європейської країни.

“Не розумію, чим завинили вишиванки, що їх використовують під час маршів на честь нацистських військових підрозділів. Уже б йшла ця маргінальна група у галіфе чи в чому там ходили любителі фюрерів.

Глорифікація військ СС – це неприпустимо для європейської країни, і я впевнений, що цього не підтримує абсолютна більшість українців”, – зазначив Дробович.

Дробович додав, що треба вивчати історію і “відкрито розбиратися у складних питаннях”.

“Чому взагалі з‘являлися нацистські добровольчі підрозділи, звідки бралися всі ці корпуси, дивізії, легіони та батальйони (угорські, французькі, російські, білоруські, українські, італійські, латвійські, естонські, албанські…), чого прагнули люди, які там служили? Через відповіді на такі питання можна краще зрозуміти причини і перебіг Другої світової війни, вникнути у суть нацистських та комуністичних злочинів, взагалі політики тоталітарних держав”, – зазначив він.

“Вочевидь чорно-білими спрощеннями, маршами, популістичними гаслами та сумнівними кричалками до побудови сильної та відповідальної політичної нації не наблизитись”, – написав керівник Українського інституту національної пам’яті.

23 вересня 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення, що символіка дивізії СС “Галичина” не належить до нацистської.

Довідково: СС були парамілітарною організацією у складі збройних сил Німеччини напередодні і під час Другої світової війни. Штурмові загони Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії (Schutzstaffel der NSDAP) з’явилися у 1921 році,  у 1925 році вони стали Захисними загонами, у 1934 році – окремою організацією, а в 1939-1945 роках СС (Waffen-SS) фукнціонували як військовий підрозділ і брали участь у Голокості.

Українська дивізія січових стрільців “Галичина” або 14-та гренадерська дивізія військ СС “Галичина” входила у складі військ Ваффен-СС Німеччини у 1943-1945 роках.

Вступаючи до лав німецьких збройних сил, українці розраховували на те, що отримають від німців військову підготовку і зброю, необхідні для боротьби за самостійну Україну

Паралельно діяла Українська повстанська армія (УПА).

СС “Галичина” у квітні 1945 року перетворили на 1-шу українську дивізію Української національної армії (УНА).



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE