Politerno > Україна і світ > В Одесі відбулися акції до роковин подій 2 травня. ФОТО

В Одесі відбулися акції до роковин подій 2 травня. ФОТО

  • 2 Травня, 2021
  • 704 Переглядів
  • 0

У роковини трагічних подій 2 травня в Одесі впройшли Марш захисників міста в пам’ять євромайданівців та покладання квітів на Куликовому полі, де загинули представники проросійських сил.

Про це повідомляє Укрінформ.

 

 

Всі фото і відео – “Думської”

Понад тисяча одеситів зібрались, щоб вшанувати пам’ять євромайданівців покладанням квітів та Маршем захисників міста.

Біля імпровізованого меморіалу пам’яті Іванова та Бірюкова на перехресті Дерибасівської та Преображенської відбувся молебень священиків ПЦУ, сотні одеситів поклали квіти на місці їх загибелі. Уперше за сім років прийшли на місце смертельних поранень представників проукраїнських активістів два священики УПЦ МП.

Після вшанування пам’яті загиблих хвилиною мовчання представники патріотичних сил міста, в тому числі ветерани АТО/ООС, активісти ГО “Національний корпус”, “Свобода” та інших організацій вирушили колоною під державними прапорами центральними вулицями в напрямку пам’ятника Тарасу Шевченку, де відбувся мітинг проукраїнськи налаштованих одеситів.

 

Колону, учасники якого під звуки музики несли транспаранти “Захистимо Одесу”, “Пам’ятаємо, пишаємось!” та інші, супроводжували представники правоохоронних органів. Лунали вигуки “Слава Україні!”, Вільна Одеса – вільна Україна!”.

 
 

Як повідомляє “Думська“, за даними поліції, в марші і мітингу взяло участь приблизно 1200 чоловік.

 
 

Покладання квітів до імпровізованого меморіалу загиблим представникам проросійських сил відбувається на Куликовому полі. Люди проходять через “фільтраційні” пункти, встановлені поліцією та нацгвардійцями, які забезпечують правопорядок.

 
 

Як пише “Думська”, поліція кілька разів тимчасово закривала вхід на Куликове поле через велику кількість людей і через необхідність санобробки території.

 
 
 
 
 

Разом з тим, у поліції Одеської області повідомили, що розпочали кримінальне провадження за фактом використання забороненої символіки одеситом.

Чоловіка зупинили на вулиці Колонтаївській в одязі з зображенням комуністичної символіки. Він дає пояснення з цього приводу у відділі поліції.

Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 436-1 (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України.

 
 

У свою чергу, перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий розповів, що Куликове поле та Соборна площа перебувають під охороною правоохоронців, серйозних порушень не зафіксовано.

На Куликовому полі встановлені фільтраційні пункти та обмежено рух транспорту довкола. Яровий наголосив, що правоохоронці працюють не лише в місцях масового зібрання людей, але й на всіх вулицях міста.

Довідково: 2 травня 2014 року в Одесі відбулися масові заворушення під час мітингу “За єдність України”, в якому взяли участь активісти Євромайдану, “Правого сектора”, “Самооборони”, харківські та одеські футбольні фанати з одного боку, і проросійськими активістами – з іншого.

У хід ішли бейсбольні біти, каміння, палки, запалювальні суміші, травматична та вогнепальна зброя.

Загинули 48 осіб та понад 200 осіб отримали травми різного ступеню тяжкості. Найбільше людей загинули під час пожежі в Будинку профспілок.

24 листопада 2014 року прокурор ГПУ затвердив звинувачувальний акт стосовно 21 особи. 25 листопада його скерували до Приморського райсуду Одеси.

18 вересня 2017 року колегія Іллічівського (Чорноморського) міського суду виправдала всіх осіб, яких звинувачували в масових заворушеннях 2 травня 2014 року.

Того ж дня Долженкова і Мефьодова затримали за підозрою в скоєнні іншого злочину за ч.2 ст. 110 КК (“посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”). Поліція повідомила їм про підозру в діях, спрямованих на захоплення державної влади, і підготовці до організації масових заворушень у Миколаєві.

Йдеться про автопробіг з Одеси до Миколаєва 28 березня 2014 року. У складі проросійської організації “Одеська дружина” вони демонстрували прапори РФ, Російської імперії, ВМС РФ, георгіївські стрічки та вигукували проросійські гасла, пропагуючи сепаратизм серед населення.

Народний депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко свого часу заявив, що відсутність офіційної відповіді від слідства на 4 роковини трагедії в Одесі – це вирок усій правоохоронній системі України.

У серпні 2019 року Одеський суд звільнив з-під варти із грошовою заставою фігурантів справи про загибель людей в одеському Домі профсоюзів Сергія Долженкова із позивним “Капітан Какао” і громадянина РФ Євгена Мефьодова.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE