Politerno > Україна і світ > США та РФ збільшують кількість ядерної зброї, готової до застосування – SIPRI

США та РФ збільшують кількість ядерної зброї, готової до застосування – SIPRI

  • 14 Червня, 2021
  • 537 Переглядів
  • 0

У 2021 році оціночна кількість розгорнутих ядерних боєприпасів зросла з 3720 до 3825. Близько 2000 з них – майже всі належать Росії і США – перебували в стані підвищеної боєготовності.

Про це йдеться у доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

“У той час як США і Росія скорочували свої загальні запаси ядерної зброї за рахунок демонтажу списаних боєголовок у 2020 році, на початку 2021 року в обох було приблизно на 50 ядерних боєголовок в оперативному розгортанні більше, ніж роком раніше.

Росія також збільшила свій загальний військовий ядерний арсенал приблизно на 180 боєголовок, в основному за рахунок розгортання більшої кількості міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування і балістичних ракет на субмаринах”.

При цьому наголошується, що розгорнуті стратегічні ядерні сили обох країн залишалися в межах Договору про стратегічні наступальні озброєння 2010 року, хоча договір не обмежує загальні запаси ядерних боєголовок. 

Відзначається, що Росія і США разом володіють понад 90% світової ядерної зброї. Обидві держави мають великі і дорогі програми по заміні і модернізації своїх ядерних боєголовок, ракетних і авіаційних систем доставки і виробничі потужності.

Решта сім ядерних держав – Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея – також або розробляють, або розміщують нові системи озброєння, або оголосили про свій намір зробити це. 

Загалом у 2021 році дев’ять ядерних держав дещо скоротили кількість ядерної зброї (з 13 400 одиниць ядерної зброї у 2020 році до 13 080 одиниць), проте кількість розгорнутих ядерних боєприпасів збільшилася на 105 одиниць.

Раніше SIPRI повідомляв, що загальні глобальні військові витрати у 2020 році, попри пандемію COVID-19 і скорочення світового ВВП, зросли до 1981 млрд. доларів, що на 2,6% більше, ніж у 2019 році.

Нагадаємо, 8 травня  2018 року Дональд Трамп оголосив, що США виходять з ядерної угоди з Іраном, укладеної адміністрацією Барака Обами. Тоді ж Сполучені Штати розширили персональні санкції проти Ірану.

Через рік влада Ірану оголосила про відмову від деяких зобов’язань, прописаних в міжнародній ядерній угоді 2015 року, з якої рік перед цим вийшли США.

У свою чергу Європейські країни закликали Іран поважати міжнародну угоду, що стримує ядерні амбіції Тегерана, та висловили жаль з приводу санкцій США.

В ЄС заявили, що залишаться відданими угоді і не збираються виходити з неї, незважаючи на рішення Трампа.

Президент Ірану Хасан Рухані пригрозив відновити збагачення урану у більших, ніж до цього, масштабах, якщо ядерна угода провалиться.

5 січня 2020 року Іран заявив, що більше не дотримуватиметься жодного з положень ядерної угоди 2015 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE