Politerno > Україна і світ > “Є відчуття небезпеки”: посли G7 та ЄС звернулися до Зеленського щодо реформи системи правосуддя

“Є відчуття небезпеки”: посли G7 та ЄС звернулися до Зеленського щодо реформи системи правосуддя

  • 16 Червня, 2021
  • 759 Переглядів
  • 0

Посли країн Великої сімки та ЄС звернулися до президента Володимира Зеленського щодо необхідності внесення змін до законопроєктів про реформування Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Про це йдеться у статті “Від аргументів до компліментів: як G7 намагається зупинити судову катастрофу в Україні “Європейської правди”.

Йдеться про законопроєкти №5068 та №3711-д. Редакції цих документів, що їх підтримує профільний комітет ВР, багато хто вже критикував публічно, а очільник Венеційської комісії Джанні Букіккіо під час візиту до Києва взагалі заявив, що у разі їх ухвалення “судова реформа буде приречена”.

Лист послів Зеленському, який був спрямований 15 червня, не містить жорсткої критики і є спробою нового підходу для того, щоб переконати президента.

Лист, як зазначається у статті, взагалі не містить критичних зауважень чи попереджень про проблеми – а натомість заповнений компліментами та описом переваг, які чекають на Україну.

“Сімка”, приміром, адресує Зеленському “прохання про ваше політичне керівництво та особисту участь… для внесення змін до проєктів 5068 та 3711-д” та обіцяє, що виконання рекомендацій Заходу зможе “продемонструвати громадянам України, що під вашим керівництвом Україна не боїться вирішувати давню проблему надмірного впливу груп інтересів на політику та економіку”.

Як зазначається, серед дипломатів є відчуття небезпеки того, що Рада ухвалить один із законів (найімовірніше, про ВККС, бо його немає у переліку прямих вимог МВФ) у нормальному вигляді, а ВРП спробує зробити “ручною”.

“Тому в листі послів окремий блок присвячений переконанню Зеленського у тому, що без одночасної реформи двох органів спроба зробити судову систему чесною знову “завалиться” – йдеться у статті.

Як відомо, посольство США та представництво Європейського Союзу в Україні виступили зі спільною заявою, у якій наголосили на важливості незалежних комісій з відбору посадовців для судової системи та закликали узгодити з рекомендаціями “Венеційки” до другого читання законопроєкти, в тому числі скандальний проєкт про ВККС, який планує ухвалити Рада.

Нагадаємо, глава Венеційської комісії Джанні Букіккіо під час виступу на конференції “Демократія у дії” заявив, що підготовлені парламентом зміни до закону “Про судоустрій і статус суддів”, у разі їхнього ухвалення, вб’ють судову реформу.

Лідери Великої сімки (G7) закликали Росію і Китай поважати і дотримуватися прав людини, а також припинити дестабілізаційну поведінку і втручання в демократичні процеси в інших країнах.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE