Politerno > Україна і світ > Банкова застрахувалася від “титаногейту” санкціями по Фірташу і росіянам. Пінчук рятує Опімаха

Банкова застрахувалася від “титаногейту” санкціями по Фірташу і росіянам. Пінчук рятує Опімаха

  • 22 Червня, 2021
  • 678 Переглядів
  • 0

У п’ятницю, 18 червня, РНБО запровадила персональні санкції проти олігархів Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

Про це на брифінгу заявив секретар РНБО Олексій Данілов за результатами засідання ради.

РНБО анулювала чотири титанові ліцензії, 3 вуглецеві і 2 рудні. Також Данілов заявив, що державі Україна добровільно повернуті дві ліцензії для видобування газу. За його словами пішов на цей крок «один шановний бізнесмен з Дніпра». Спочатку ми, як і ряд інших ЗМІ повідомили, що мабуть мався на увазі олігарх Ігор Коломойський. Але згодом стало відомо, що дві ліцензії для видобування газу повернув олігарх і зять експрезидента Леоніда Кучми – Віктор Пінчук.

Як повідомив Телеграм-канал “Shadow Anonymous”, санкціями проти Дмитра Фірташа Банкова застрахувалася від “титаногейту”, адже “грантовим розслідувачам дали команду качати тему експорту титанової сировини в Росію з України, де фігурують структури Дмитра Фірташа і “ВСМПО-Авісма”.

Далі наводимо переклад допису Телеграм-каналу:

“Який збіг! Варто було нам повідомити, що грантовим розслідувачам дали команду качати тему експорту титанової сировини в Росію з України, де фігурують структури Дмитра Фірташа і «ВСМПО-Авісма», як проти них одразу ввели санкції РНБО.

Ми писали, що грантовиків пустили по сліду, який виводить на Фірташа і «ВСМПО-Авісма», найбільшого в світі виробника титанових виробів. Group DF Фірташа оперує двома іншими ГЗК в Житомирській області – Междуреченським і «Валки-Ільменіт», будує там Стремигородський ГЗК, а також Мотронівський в Дніпропетровській області. Підставні індуси Фірташа з Stork International GmbH вважаються постачальниками українського ільменіту з ОГХК в РФ і Крим.

Є ще ТОВ «Демурінський ГЗК», який веде видобуток титаново-цирконієвої руди в Дніпропетровській області. Кінцевий бенефіціарний власник – Михайло Шелков, заступник голови ради директорів «ВСМПО-Авісма». Його начальник Сергій Чемезов – давно знаходиться під санкціями США.

Розслідування щодо постачання титану в Росію могло заграти новими фарбами на тлі ще одного інформаційного витоку про те, що Єрмак хоче зробити Фірташа комунікатором з РФ замість Медведчука.

У Фірташа старі зв’язки по лінії Дмитра Медведєва, який в 2002-2008 рр був головою ради директорів ВАТ «Газпром». Його однокурсник Костянтин Чуйченко в 2004-2008 рр працював виконавчим директором «РосУкрЕнерго», а зараз він – Міністр юстиції Росії.

Травматичний досвід «вагнергейта» навчив главу ОП Андрія Єрмака оперативно реагувати на меседжі з боку американців. Санкції проти Фірташа повинні були переконати роботодавців грантових журналістів, що «титаногейт» не потрібен. Співпрацю призупинено.

По «ВСМПО-Авісма» – інтрига ще цікавіше. Наше джерело припускає, що вкидання інформації про плани Єрмака щодо Фірташа – це результат його конкурентної боротьби зі своїм заступником Кирилом Тимошенком.

Радник Тимошенка з азартних ігор Борис Баум пов’язаний з іншою групою росіян, так званими «лужніковськими» (Михайло Воєводін, Олександр Бабаков і Михайло Спектор), які теж хочуть зайняти місце Медведчука в посередництві з РФ.

Михайло Воєводін з 2006 року був великим акціонером «ВСМПО-Авісма», а з 2009 року обіймав посаду гендиректора. Але на початку травня 2020 року раптово покинув пост, хоча його контракт був до 2023 року. А через три місяці «ВСМПО-Авісма» подала до нього позов на 4,073 млрд руб. і домоглася порушення кримінальної справи.

Вважається, що Воєводіна дотиснув Сергій Чемезов, він же змусив його віддати акції Михайлу Шелкову. Обох завели під санкції. І американцям показали “роботу над помилками”, і за Воєводіна “помстилися“”.

У іншому дописі під назвою “Пінчук рятує Опімаха” “Shadow Anonymous” стверджує, що повернення структурами Віктора Пінчука двох проблемних ліцензій на видобуток нафти та газу на Таранушинському і Південно-Орільському родовищах в Дніпропетровській область – це «ритуальне жертвопринесення» заради порятунку від відставки глави Держгеонадр Романа Опімаха.

Далі переклад допису Телеграм-каналу:

“Опімах – протеже Пінчука. Чоловік його сестри працював з Пінчуком у газовидобувних компаніях «Східний геологічний союз», «Інтек гео» і «Природні ресурси». Його батько був начальником будівель АП при Леоніді Кучмі. А сам Опімах (кум відставного губернатора Київської області Михайла Бно-Айріяна) прийшов на держслужбу з пінчуківської «Асоціації газодобувних компаній України». При цьому в парламенті його співбесідуали на посаду глави Мінекології.

Останнім часом крісло під Опімахом захиталося через конфлікт з секретарем РНБО Олексієм Даніловим. Після засідання РНБО 19 березня, коли були введені санкції проти компаній-надрокористувачів, Данілов доручив Опімаху до наступного засідання принести усі спецдозволи на нафту, газ, вугілля, каміння, хімсировини, залізо, марганець, титан та ін. А це близько 3 тис. пакетів документів. Опімах потролив Данілова за некомпетентність в його справах, зібрав повний візок документації і привіз в РНБО. Виявилося, що в апараті у Данілова нікому вивчати ці гори макулатури.

Данілов розлютився і викликав Опімаха на РНБО 18 червня, щоб покарати за невиконання доручень від 19 березня. Але він прийшов не з порожніми руками, а з добровільно повернутими Пінчуком ліцензіями. Ліцензії на обидва родовища йому не потрібні.

Рівно рік тому ми писали, що газовий бізнес Пінчука розвалився і він його продає. З 2004 року Пінчук юзав поодинці кілька жирних родовищ – Луценківске, Височанське, Західно-Єфремівське та ін., на які при Януковичі поклав око Микола Злочевський. Довелося в 2012-му взяти в частку компанію Vitol друга-мільярдера Ієна Тейлора. Але дружба дружбою, а гроші нарізно. Спільний проект Geo Alliance накрився. Ієн звалив з України.

Ліцензії були видані на 20 років в 2004 році з грубим порушенням процедури: без конкурсу, в останні дні правління Леоніда Кучми на підставну фірму «Оберон-вугілля». При Віктору Ющенку їх вже намагалися повернути в держвласність. Але чиновники не довели суд до кінця за змовою з юристами Пінчука. Потім ліцензії були переоформлені на ряд нових структур. Процес передачі ліцензій від групи компаній до іншої теж можна оскаржити.

Опімах міг легко забрати дозволи в результаті планової перевірки. Але у Пінчука вирішили, що добровільне повернення державі, яке Данілов використав для власного піару, піде на користь Опімаху”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE