Politerno > Україна і світ > Резолюція ПАРЄ: від РФ вимагають пустити до Криму правозахисників, припинити репресії та окупацію

Резолюція ПАРЄ: від РФ вимагають пустити до Криму правозахисників, припинити репресії та окупацію

  • 23 Червня, 2021
  • 548 Переглядів
  • 0

У середу, 23 червня, ПАРЄ ухвалила жорстку всеосяжну резолюцію “Ситуація щодо кримських татар” (порушення прав кримськотатарського народу в окупованому Росією Криму).

ПАРЄ вимагає від держави-окупанта – Російської Федерації – забезпечити дотримання прав представників кримськотатарського народу, виконувати норми міжнародного права та відновити територіальну цілісність України, передає Укрінформ.

Резолюцію підтримали 73 делегати; 17 були проти та двоє утрималися.

Автором доповіді з цього питання є ісландський парламентарій, представниця Піратської партії Ісландії та політичної групи соціалістів, демократів і зелених в ПАРЄ Торхільдур Сунна Аеварсдоттір.

“Асамблея суворо засуджує триваючу окупацію частини території України – Автономної республіки Крим і міста Севастополя – Російською Федерацією та твердо підтверджує невизнання їхньої анексії”, – наголошується у документі.

ПАРЄ вимагає від РФ виконати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, а також інші міжнародно-правові рішення щодо припинення окупації та відновлення територіальної цілісності України.

Асамблея відзначає, що репресії російського окупаційного режиму проти кримських татар включають убивства, зникнення із застосуванням сили, тортури, нелюдське поводження, що принижує гідність. Це все здійснюється російськими силовиками із застосуванням протиправних і несправедливих юридичних процедур.

На цьому тлі у Криму переслідується робота журналістів, обмежується свобода слова та зібрань, здійснюється тиск на правозахисників, які підтримують та відстоюють інтереси кримськотатарського народу.

Це все, наголошується у резолюції, створює у Криму атмосферу страху і ворожнечі.

Асамблея висловила глибоке розчарування тим фактом, шо ці порушення є результатом застосування у Криму російського законодавства стосовно боротьби з тероризмом і екстремізмом, що також є порушенням міжнародного права.

Особливо такі порушення міжнародного права з боку російського владного режиму йдуть усупереч застосуванню міжнародних механізмів й інструментів із захисту прав людини, включаючи Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

ПАРЄ закликала Росію негайно звільнити усіх осіб, які затримані та ув’язнені із порушеннями та зловживанням російським законодавством на території півострова, що суперечить міжнародному праву.

У резолюції делегати ПАРЄ також закликали РФ забезпечити повний і безперешкодний доступ до Криму представників міжнародних і регіональних правозахисних організацій з метою моніторингу ситуації із дотримання прав людини на півострові, як території України, що є тимчасово окупованою.

Окрім цього Асамблея закликала російську владу припинити примусовий призов до збройних сил РФ мешканців Криму, включаючи кримських татар.

Нагадаємо, Рада ЄС продовжила санкції, введені у відповідь на незаконну анексію Криму та Севастополя Росією, до 23 червня 2022 року.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE