Politerno > Україна і світ > Прийнято закон про передачу судової системи під контроль міжнародників – “Батьківщина” проти. ВІДЕО

Прийнято закон про передачу судової системи під контроль міжнародників – “Батьківщина” проти. ВІДЕО

  • 29 Червня, 2021
  • 869 Переглядів
  • 0

Народні депутати ухвалили законопроєкт №3711-Д, який передбачає зміни до Закону “Про судоустрій і статус судді”, відповідно до якого планується перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів за вирішальної ролі міжнародних експертів.

“За” ухвалення закононопроєкту висловилось 293 нардепи, “Проти” – 20, утримались – 26.

Зокрема, підтримали редакцію законопроєкту із запропонованими поправками 217 нардепів від “Слуги народу”, 22 – від “Європейської солідарності”, 15 – від “Голосу”, 19 – від “Довіри” та 13 обранців фракції “За майбутнє”.

Не дала голосів у підтримку закону фракція “Батьківщина”.

Зокрема, на погоджувальній раді голів депутатських фракцій і груп ВР представник фракції “Батьківщина” Сергій Власенко зазначив, що його фракція виступає проти втручання іноземців у внутрішню і зовнішню політику України. “Батьківщина” виступає проти передачі під контроль української судової системи під контроль іноземних громадян. За його словами, це порушує Конституцію України в питанні дотримання суверенності.

«Сьогодні буде розглядатися законопроєкт 3711, де передбачається можливість передачі нашої судової системи по суті  під контроль неукраїнських громадян. Де ж тут суверенітет, про який йдеться в першій статті Конституції? Немає. Це продовження подвійних стандартів, які існують», – додав народний депутат.

Слід зазначити, що законопроєкт, який ухвалили нардепи передбачає, що членів ВККС буде відбирати конкурсна комісія з 6 членів. Йдеться про трьох чинних суддів або суддів у відставці та трьох незалежних міжнародних експертів. 

Водночас, нардепи прийняли 453 поправку, яка передбачає, що міжнародні експерти матимуть вирішальний голос при відборі кандидата до ВККС.

Раніше до ухвалення цієї поправки закликали громадські організації з числа так званого прозахідного лобі. “За” її внесення до законопроєкту проголосували 255 нардепів, хоча перед цим профільний комітет відхилив її. Проте під час засідання голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін закликав нардепів підтримати поправку. 

Нагадаємо, посли країн Великої сімки та ЄС звернулися до президента Володимира Зеленського щодо необхідності внесення змін до законопроєктів про реформування Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE