Politerno > Україна і світ > НАЗК знову вимагає припинити контракт із Вітренком

НАЗК знову вимагає припинити контракт із Вітренком

  • 2 Липня, 2021
  • 482 Переглядів
  • 0

У четвер, 1 липня, Нацагентство з питань запобігання корупції направило припис голові наглядової ради “Нафтогазу” Клер Споттісвуд, у якому вимагає припинити контракт з головою правління компанії Юрієм Вітренком.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

 

“У приписі НАЗК вимагає припинити контракт № 1 з головою правління НАК “Нафтогаз України” як незаконний на підставі ч. 2 ст. 26 Закону України “Про запобігання корупції”.

Припис був складений після ознайомлення НАЗК із поясненнями, наданими Кабінетом Міністрів України (КМУ) до Окружного адміністративного суду міста Києва. У поясненнях КМУ вказав, що для припинення контракту необхідне рішення наглядової ради товариства”, – йдеться у повідомленні.

У НАЗК нагадали, що 14 червня унаслідок моніторингу додержання законодавства про запобігання конфлікту інтересів виявили порушення в діяльності екс-заступника міністра енергетики України, який наразі обіймає посаду голови правління НАК та внесли припис Кабміну.

“Так, ЗУ “Про запобігання корупції” передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення.

Водночас, працюючи в Міненергетики, колишній заступник міністра системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК “Нафтогаз України”. Отже, його призначення на посаду голови правління цього товариства порушує закон”, – додали в НАЗК.

“Зазначимо, що для того, щоби виконати закон та припинити незаконний контракт із головою НАК “Нафтогаз України” загалом не потрібно жодних приписів. Однак, коли закон не виконується, то НАЗК зобов’язане реагувати на такі порушення”, – зазначили у відомстві.

“Єдина мета НАЗК у цьому питанні – забезпечити верховенство права. Ми впевнені, що громадяни України зацікавлені в тому, щоб українські закони працювали на практиці, а не “на папері”, – заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

Нагадаємо, 18 червня ОАСК зупинив припис НАЗК про звільнення Юрія Вітренка з посади голови правління “Нафтогазу” в знак вдячності за те, що понад два місяці профільний комітет ігнорує невідкладний президентський законопроєкт щодо ліквідації ОАСК.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE