Politerno > Україна і світ > Санду Vs Додон: у Молдові проходять вибори до парламенту

Санду Vs Додон: у Молдові проходять вибори до парламенту

  • 11 Липня, 2021
  • 489 Переглядів
  • 0

У неділю, 11 липня, у Молдові відбуваються дострокові парламентські вибори.

Про це повідомляє BBC.

 

Дострокові вибори до парламенту призначила у квітні президентка Мая Санду.

Цьому передувала тривала боротьба між нею та парламентом, в якому домінували прибічники експрезидента країни Ігоря Додона.

Врешті Конституційний суд Молдови визнав конституційним розпуск парламенту і неконституційним – надзвичайний стан, який тоді оголосили прихильники Додона в парламенті, аби не допустити проведення дострокових виборів.

Згідно з червневим опитуванням Бюро громадської думки, до парламенту мають шанси потрапити представники 4 політичних сил: партію Маї Санду “Дія та солідарність” підтримують 43,5% виборців, блок соціалістів та комуністів Ігоря Додона – 32,5%, а партію бізнесмена Ілана Шора – 7,8%, блок мера міста Бєльці Ренато Усатого має підтримку 5,9% опитаних.

Згідно з опитуванням, на цих виборах Демократична партія, яку очолюють соратники олігарха Володимира Плахотнюка, не набере і 2% голосів – у порівнянні з результатом 24% на виборах 2019 року.

За винятком партії Санду, всі інші лідери перегонів мають зв’язки з російськими політиками.

Так, Ігор Додон має пряму підтримку Володимира Путіна, а партія Ілана Шора – колишнього мера міста Оргіїв, який з 2020 року перебуває у міжнародному розшуку – неодноразово голосувала спільно з соціалістами і підтримувала їх у боротьбі з Санду.

Ренато Усатий – бізнесмен, який зробив кар’єру в Росії та у 2017 році уклав угоду про співробітництво з ЛДПР Володимира Жириновського. Проте він вже багато років веде боротьбу з Ігорем Додоном, озвучив на його адресу низку звинувачень. 2020 року у другому турі виборів закликав голосувати своїх прихильників за Маю Санду. Після цього партія Жириновського розірвала угоду з Усатим через “політику змови з ворогами Росії”.

Додон заявив, що у разі перемоги на дострокових парламентських виборах “правих партій” країні нібито загрожує дестабілізація, встановлення “тоталітарного режиму” та перетворення на “маріонетку Заходу проти Росії”.

Нагадаємо, унаслідок політичної кризи новообрана президентка Молдови Майя Санду виступила зі зверненням до громадян, закликавши їх вийти на акцію протесту і підтримати розпуск парламенту.

Експрезидент Молдови Ігор Додон одразу після інавгурації Маї Санду поїхав до Москви.

Президент Молдови Майя Санду призначила міністра закордонних справ і європейської інтеграції Ауреліу Чокой т.в.о. прем’єр-міністра країни.

Президент Молдови Мая Санду 28 квітня підписала указ про розпуск парламенту та призначила дострокові вибори на 11 липня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE