Politerno > Україна і світ > Посередники і спекулянти нанесли “Енергоатому” мільярдні збитки за підтримки НКРЕКП

Посередники і спекулянти нанесли “Енергоатому” мільярдні збитки за підтримки НКРЕКП

  • 15 Липня, 2021
  • 561 Переглядів
  • 0

Низка компаній-посередників на ринку електроенергії завдали «Енергоатому» збитків на мільярди гривень, завдяки підтримці з боку тарифного регулятора НКРЕКП.

Про це заявив перший заступник голови комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

«Ці компанії приблизно виглядають так: стіл, стілець, печатка, ліцензія і перепродаж електроенергії і хабарі до НКРЕКП. Але головне, вони ж заганяють у збитки і державну компанію «Енергоатом». Я оцінював обсяг грошей, які заробили той же самий Герус, пан Тарасюк, який в цій схемі, це очевидно, голова комісії, пан Притика, який здійснює, головний трейдер, – мова йде про мільярди гривень», – повідомив нардеп в ефірі телеканалу «Україна24».

Він наголосив, що НКРЕКП свідомо прописала такі правила роботи ринку, які гарантують обраним компаніям-посередникам можливість гарантовано заробляти мільярди гривень, паразитуючи на державних компаній.

«Абсолютно зрозуміло, що ця схема, яка заганяє того, хто виробляє, у збитки, спекулянти заробляють», – додав нардеп.

За його словами, штучне завдання збитків «Енергоатому» та іншим реальним виробникам є частиною цілеспрямованої кампанії по відновленню імпорту електричної енергії з Росії і Білорусі.

«Все йде до повторення минулорічного сценарію, коли завели в глухі борги атомну енергетику, теплову енергетику, а після того імпортують російську і білоруську електроенергію з Білоруської атомної станції», – додав Кучеренко.

Як відомо, наприкінці травня Міністерство енергетики закликало НКРЕКП припинити схеми і махінації з цінами на ринку електроенергії, які призвели до мільярдних збитків «Енергоатому» та інших державних компаній.

НКРЕКП визнала, що на ринку існують махінації з цінами лише 2 червня, однак відмовилася їх зупинити за вимогою Міненерго.

10 червня Міненерго повторно закликало НКРЕКП припинити махінації, однак у відповідь голова комісії Валерій Тарасюк звинуватив держкомпанію «Енергоатом» у неефективності, а Міненерго у непрофесійності.

На початку липня через дії посередників і спекулянтів, ціни на електроенергію обвалилися до історичного мінімуму. Як результат зупинила роботу Слов’янська ТЕС, Київська ТЕЦ-5 та Харківська ТЕЦ-5.

Нагадаємо, 13 липня на засіданні аукціонного комітету з продажу електроенергії було ухвалено рішення про створення “чорного списку” порушників на ринку, яких тимчасово не допускатимуть до наступних електронних аукціонів на Українській енергетичній біржі (УЕБ).

Перед цим, 10 липня, парламентський комітет з питань енергетики заблокував ініціативу Міненерго щодо обмеження маніпуляцій посередників-спекулянтів на ринку електричної енергії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE