Politerno > Україна і світ > ОГХК, яку виставили на продаж, продавала титанову руду російській корпорації, – ЗМІ

ОГХК, яку виставили на продаж, продавала титанову руду російській корпорації, – ЗМІ

  • 10 Серпня, 2021
  • 625 Переглядів
  • 0

Державна АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, яка перебуває в управлінні Фонду держмайна, з 2019 року поставляє сировину найбільшому російському виробнику титану “ВСМПО-АВИСМА”.

Це підтверджують ексклюзивні документи, які є в розпорядженні Hubs.

 

“ВСМПО-АВИСМА” входить до корпорації Ростех, що об’єднує оборонні підприємства РФ, такі як “Рособоронекспорт”, концерн “Калашников”, “Вертольоти Росії”.

Нагадаємо, Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) на засідання 18 червня 2021 року ввела санкції проти “ВСМПО-АВИСМА”, а також проти посадових осіб компанії – генерального директора держкорпорації “Ростех”, голови ради директорів корпорації “ВСМПО-АВИСМА” Сергія Чемезова і заступника голови ради директорів корпорації “ВСМПО-АВИСМА” Михайла Шелкова. 24 червня президент України Володимир Зеленський ввів в дію указ РНБО.

Згідно з наявними в розпорядженні документами (див. скани нижче) – вантажними митними деклараціями та накладним – ОГХК здійснювала поставки продукції “ВСМПО-АВИСМА” в квітні 2020 року, а також в травні і червні 2021 року.

17 квітня Фонд державного майна України заявив про рейдерське захоплення держпідприємства “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. Як повідомили в пресслужбі Національної поліції, жодного рейдерського захоплення не було. Там просто виник конфлікт між колишнім керівником компанії та нинішнім.

А 30 квітня 2020 року ОГХК відвантажила 72,3 тонни ільменітового концентрату (насипом) через філію “Іршанський ГЗК” в Росію за адресою філії “АВИСМА” АТ “ВСМПО-АВИСМА” зі станції “Нова Борова” на станцію “Заяча Гірка”. Поставки здійснювалися згідно з контрактом №126-1 / 19 від 12.12.2019 р.

7 травня 2021 року ОГХК відвантажила 348,4 тонни руди і титанового концентрату з Вільногірського на станцію “Заяча Гірка” (документ див. нижче). Відправником вказано філію ВГМК “ОГХК” згідно з контрактом № 136 / 1-20 від 09.11.2020 р.

2 червня 2021 року ОГМК відправила 788,7 тонн ільменітового концентрату на загальну суму $ 141,98 тис. Відправник – філія “ВГМК” АТ “ОГХК”. Одержувач – “АВИСМА”, філія ПрАТ “Корпорація “ВСМПО-АВИСМА”(Росія, Пермський край м. Березники, вул. Заміська, 29).

На документах стоять печатки Харківської митниці ДФС, а також Бєлгородської і Свердловської митниць. Там же на документі стоїть печатка ОГХК.

ФДМ, в управлінні якого перебуває ОГХК, призначив дату продажу компанії на 31 серпня 2021 року. Анонсована стартова ціна продажу – 3,7 млрд грн. Для ФДМ продати компанію за заявлену ціну – одне з головних завдань на 2021 рік.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ОГХК поставляло концентрат ільменіту на тимчасово окуповану територію АР Крим. За цим фактом головним слідчим управлінням СБУ розслідується кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину (ст. 110-2, ч 3 КК України), спрямованого на “фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу …”.

Згідно зі статтею 258-5 Кримінального кодексу України, до фінансування тероризму належить “надання або збір будь-яких активів прямо або побічно з метою їх використання або усвідомленням можливості того, що вони будуть використані повністю або частково з будь-якою метою окремим терористом або терористичною групою (організацією) …”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE