Politerno > Україна і світ > Програми інтеграції Росії та Білорусі готові до затвердження. ВІДЕО

Програми інтеграції Росії та Білорусі готові до затвердження. ВІДЕО

  • 9 Вересня, 2021
  • 636 Переглядів
  • 0

У четвер, 9 вересня, Володимир Путін і Олександр Лукашенко узгодили 28 програм інтеграції Росії та Білорусі.

Зустріч в Москві тривала близько 3,5 годин. За її підсумками Путін повідомив про узгодження всіх програм в рамках інтеграції Союзної держави. Відзначимо, що президент РФ виступав за трибуною з державним гербом Росії, а Лукашенко виділили трибуну без будь-якої символіки.

Путін уточнив, що програми спрямовані на «уніфікацію законодавства», «вирівнювання умов діяльності господарюючих суб’єктів», «побудова єдиних фінансових і енергетичних ринків, транспортного простору», а також формування і реалізацію загальної політики в сфері промисловості і сільського господарства.

За словами президента РФ, затвердження програм заплановано на 10 вересня, потім їх до кінця року повинна «освятити» Вища державна рада Союзної держави.

Серед іншого, Росія і Білорусь повинні підписати угоди про єдину систему адміністрування непрямих податків та про єдиний ринок газу.

Лукашенко був не так багатослівний як Путін і із’ясняля переважно загальними фразами. Він заявив, що Кремль і Мінськ «проробили величезну роботу».

«Ми з Володимиром Володимировичем сьогодні принципове рішення прийняли, які стосувалися нас», – зазначив Лукашенко. А також в уїдливою формі розкритикував опозиціонерів, прихильників державного суверенітету Білорусі і противників її поглинання Росією.

«Так звані опозиціонери критикуючи мене і влада, кричали… А у критиків нашої інтеграції в Росії хочу поцікавитися – і де ви бачите тут гирю на нозі РФ», – висловився білоруський диктатор.

Переговорам передувала нетривала зустріч, в ході якої Лукашенко пообіцяв Путіну «прорив» у відносинах і дав зрозуміти, що питання про узгодження інтеграційних програм вже вирішене.

Довідково: Росія і Білорусь підписали договір про створення Союзної держави у 1999 році. Документ передбачає тісну інтеграцію двох країн у політичній, економічній, військовій, валютної, культурній та інших сферах.

Через 20 років прем’єр-міністри Росії і Білорусі Дмитро Медведєв і Сергій Румас погодили деталі програми максимальної економічної інтеграції обох країн, що можна розцінювати як крок до створення конфедерації країн.

При цьому Лукашенко максимально ухилявся від наполегливих пропозицій Путіна  щодо фактичного приєднання Білорусі до РФ. У публічному просторі Лукашенко дотримувався позиції “росіяни хочуть позбавити нас суверенітету, а ми думали, що вони – наші брати”. Однак після чергових сфальсифікованих виборів і придушення масових протестів Лукашенко почав прискорено дрейфувати в бік Кремля.

Нагадаємо, Олександр Лукашенко заявив, що не має наміру вводити санкції проти України, а якби і було таке бажання, то він разом з президентом РФ Володимиром Путіним могли б дуже швидко поставити Україну “на коліна”.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив перекрити кордон з Україною через нібито контрабанду зброї.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE