Politerno > Україна і світ > Китайська Skyrizon позивається до України у Гаазі і вимагає $4,5 млрд за “Мотор Січ”

Китайська Skyrizon позивається до України у Гаазі і вимагає $4,5 млрд за “Мотор Січ”

  • 29 Листопада, 2021
  • 646 Переглядів
  • 0

Через суд у Гаазі китайський інвестор Beijing Skyrizon вимагає від України повернути $4,5 млрд як компенсацію збитків, спричинених рішенням українського уряду повернути в державну власність підприємство “Мотор Січ”.

Про це пише китайська газета Global Times, повідомляє “Європейська правда“.

За даними видання, компанія Skyrizon подала заяву про арбітраж до Постійного арбітражного суду в Гаазі з вимогою винести ухвалу про те, що Україна порушила двосторонню угоду про заохочення та взаємний захист інвестицій, і зажадала $4,5 млрд як компенсацію за ймовірне несправедливе ставлення України до китайських інвесторів.

За даними Skyrizon, китайські інвестори зазнали значних збитків в Україні та Китаї “через п’ятирічний період несправедливого поводження і застосування незаконних заходів в Україні, що триває”.

Зазначимо, що видання Global Times, в якому вийшла стаття про подачу позову, – структурний підрозділ “Женьмінь жибао”, офіційного друкованого видання Центрального комітету Комуністичної партії Китаю.

Як відомо, 29 січня президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення санкцій щодо трьох громадян Китаю та чотирьох китайських компаній, включаючи Skyrizon, заморозивши їхні активи в Україні.

Усі залучені компанії були інвесторами українського виробника авіадвигунів “Мотор Січ”.

Нагадаємо, 31 січня у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

За повідомленням СБУ, проводяться слідчі дії за кримінальним провадженням щодо незаконних зборів акціонерів АТ “Мотор Січ”.

Національна комісія з цінних паперів відкрила справу проти депозитарної установи СП ТОВ “ДРАГОН КАПІТАЛ”, на рахунках якої в цінних паперах розміщені акції Мотор Січі.

11 березня цього року РНБО прийняла рішення про повернення у власність держави ПАТ “Мотор Січ” – люди, які вкладали кошти в підприємство, отримають компенсацію.

Раніше Міністерство торгівлі США ввело санкції проти інвестора в ПАТ “Мотор Січ” китайської компанії Skyrizon, заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.

Перед тим Кабінет міністрів виступив за те, щоб українські стратегічні підприємства залишалися в Україні. Уряд розуміє важливість залучення інвесторів до “Мотор Січ”, але не має потреби у жодних посередниках в пошуку інвесторів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE