Politerno > Україна і світ > У четвер ділитимуть “Укрнафту”: що отримає Коломойський, а що залишать державі не повідомляють, – “Ліга антитрасту”

У четвер ділитимуть “Укрнафту”: що отримає Коломойський, а що залишать державі не повідомляють, – “Ліга антитрасту”

  • 16 Лютого, 2022
  • 551 Переглядів
  • 0

У четвер, 17 лютого, на зборах акціонерів “Укрнафти” буде погоджено план поділу компанії та мирову угоду між державою та Коломойським.

Про це пише “Ліга антитрасту”.

“Це чергова спроба дійти компромісу щодо вирішення судової суперечки між “Нафтогазом України” та “Укрнафтою” щодо 9 млрд. кубів газу. Цей газ “Укрнафта” видобула у 2007-2013 роках, а “Нафтогаз” забрав його та продав населенню за пільговими цінами. На той час “Укрнафта” сама відмовлялась брати оплату за газ, що коштував $0,1 за кубометр. А зараз хоче отримати не гроші, а сам газ, який коштує вже у десять разів дорожче – $1 за кубометр. Це невигідно державному “Нафтогазу”, але вигідно акціонерам “Укрнафти”, які і влаштували судову тяганину”, – йдеться у повідомленні.

“Збори, раніше заплановані на 30 листопада та 23 грудня 2021 року не відбулись через відсутність кворуму. Який сценарій вирішення питання пропонують зараз? У порядку денному засідання 17 лютого вказано, що судову суперечку хочуть вирішити шляхом укладення мирової угоди у справі про спірний газ. Контури мирової угоди тут не прописано, “Нафтогаз” раніше також відмовлявся повідомити скільки газу він готовий віддати “Укрнафті”, щоб вона поділила його між акціонерами. Всього “Укрнафта” вимагає 9 мільярдів кубометрів газу, що за нинішніми цінами становить 9 мільярдів євро”, – додали в “Лізі антитрасту”.

“Оприлюднено таку схему поділу “Укрнафти”:

Завтра збираються погодити поділ Укрнафти: що дістанеться Коломойському, а що залишать державі не повідомляють, - Ліга антитрасту 02Частину майна “Укрнафти” передадуть до статутного капіталу новоствореної компанії “Нафто-Актив”, єдиним учасником якого є сама “Укрнафта”.

Завтра збираються погодити поділ Укрнафти: що дістанеться Коломойському, а що залишать державі не повідомляють, - Ліга антитрасту 02Після цього кіпрські компанії, які пов’язують з Ігорем Коломойський, Геннадієм Боголюбовим та Ігорем Палицею, викуплять частки “Нафто-Актив” у наступних розмірах: “Littop enterprises limited”– 34%; “Brigemont ventures limited” – 34%; “Bordo management limited” – 32%.

Завтра збираються погодити поділ Укрнафти: що дістанеться Коломойському, а що залишать державі не повідомляють, - Ліга антитрасту 02“Укрнафта” в свою чергу протягом року викупить свої акції у міноритарних акціонерів та анулює їх. Таким чином, держава має на меті повернути “Укрнафту” у свою власність та позбутися впливу на неї Ігоря Коломойського та його партнерів”, – розповіли в “Лізі антитрасту”.

“Але тут залишається багато питань. Яка вартість майна, що передадуть до статутного капіталу “Нафто-Актив”? Що дістанеться Коломойському, а що залишать державі? Яка сума мирової угоди щодо спірного газу? Чи буде вигідний такий сценарій вирішення питання державі? Є сумніви. Крім того, угоди щодо набуття офшорами Коломойського часток у статутному капіталі “Нафта-Актив” ймовірно пройдуть поза увагою Антимонопольного комітету України, адже навряд чи три кіпрські компанії підуть за дозволом на концентрацію в АМКУ. Це пояснюється просто. За даними YouControl, відсутні фізичні особи, які відповідають статусу бенефіціарів міноритарних акціонерів “Укрнафти”. Тобто, реальний власник цих компаній не має наміру себе офіційно розкривати, як і в багатьох інших його бізнесах, в тому числі “паливних”. А що АМКУ? Все знає, але нічого не чує і нікого не бачить”, – констатували в “Лізі антитрасту”. 

У жовтні минулого року стало відомо, що акціонери “Укрнафти”, найбільшими з яких є “Нафтогаз України” та структури з орбіти Ігоря Коломойського, розпочнуть процес поділу активів компанії.

У листопаді повідомлялося, що Кабінет міністрів планує до кінця року розділити компанію “Укрнафта” на “газову” та “нафтову” частини.

У грудні НАК “Нафтогаз” отримала від міненерго компенсацію у 32 мільярди гривень, після чого компанія змогла перерахувати “Укрнафті” кошти для погашення боргів.

Раніше ПАТ “Укрнафта” надало ТОВ “ТД Прикарпаттянафтотрейд” (з орбіти Коломойського – ред.) до липня 2026 року розстрочку для погашення боргу за нафту у розмірі 1,32 млрд грн.

Згодом “Укрнафта” підписала мирову угоду з ТОВ “Котлас” (належить Коломойському – ред.), надавши йому розстрочку до кінця 2025 року для погашення боргу за нафту у розмірі 2,48 мільярдів гривень.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE