Politerno > Україна і світ > Екс-главу Фонду держмайна підозрюють у створенні злочинного угруповання та розкраданні півмільярда гривень

Екс-главу Фонду держмайна підозрюють у створенні злочинного угруповання та розкраданні півмільярда гривень

  • 22 Березня, 2023
  • 500 Переглядів
  • 0

Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрила «злочинне угрупування» на чолі з колишнім головою Фонду держмайна, яке незаконно заволоділо понад 500 млн грн коштів держпідприємств.

Про це йдеться у повідомленні САП. Дані прокуратури свідчать, що може йтися про Дмитра Синниченка. 

22 березня детиктиви САП повідомили про підозру ексголові ФДМУ, який, за твердженням слідства, очолював злочинне угрупування, що протягом 2019-2021 років заволоділо понад 500 млн грн коштів держпідприємств, зокрема АТ «Одеський припортовий завод» та один з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Серед підозрюваних: голова ФДМУ (організатор); наближена до голови ФДМУ особа (співорганізатор); радник голови ФДМУ; два в.о. директора ОПЗ (у різні періоди); в.о. керівника ОГХК; два власники ТОВ – переможця аукціону на ОПЗ; дві фізичні особи – співучасники злочину.

В.о. директора ОПЗ і радника голови ФДМУ затримані. Сімом особам – ексголові ФДМУ, наближеній до нього особі, в.о. директора ОПЗ, в.о. керівника ОГХК, двом власникам ТОВ і одній фізичній особі – про підозру повідомили в порядку ст.135, ст. 278 КПК України. Ще одній особі повідомлення про підозру вручили особисто.

НАБУ і САП заявляють, що встановили два епізоди діяльності злочинної організації. Перший – щодо корупції на ОПЗ (99,56% акцій належить державі). 

За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. 

Підозрювані – тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора ОПЗ, два власники ТОВ – упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак, заявляють слідчі. Це було зроблено нібито, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини. 

Як зазначають в САП, згодом члени злочинної організації провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше – незаконно скасували результати і підписали договір з наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини. 

Як наслідок, ОПЗ понесло непередбачені договором витрати на суму понад 80 млн грн, заявляють в САП. 

Слідство заявляє, що зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно аби мати можливість надалі привласнювати гроші. Підтвердження цьому – в листуванні між учасниками злочинної організації.

В результаті, за період з травня по грудень 2020 року ОПЗ втратив понад 390 млн грн.

Другий епізод стосується ОГХК (100% належить державі в особі ФДМУ). НАБУ і САП заявляють, що встановили, що у жовтні 2020 року організатор домігся призначення «лояльного» в.о. директора АТ «ОГХК», який впродовж 2020-2021 років умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами.

Цей товар потім перепродали за ринковими цінами, заявлять в САП. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам РФ та на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 млн грн, заявляють в САП.

19 вересня 2019 року народні депутати підтримали кандидатуру Дмитра Сениченка на посаду голови Фонду державного майна. 17 лютого минулого року Сенниченка з другої спроб звільнили з посади. Джерело РБК-Україна в правоохоронних органах підтвердило, що підозрюваним в цій справі є саме Сенниченко.

18 листопада минулого року очільник Фонду держмайна Дмитро Сенниченко написав заяву про звільнення за власним бажанням.

Однією з причин, чому Сенниченка більше не хотіли бачити на високій посаді, є результати аукціону з приватизації “Першого київського машинобудівного заводу”, більш відомого киянам як завод “Більшовик”.

Під час торгів з продажу Першого київського машинобудівного заводу бізнесмени Василь Хмельницький та Степан Черновецький таємно змовилися для створення вигідних умов приватизації.

У Державному бюро розслідувань вважають, що реальна вартість 100% акцій “Першого київського машинобудівного заводу” становить орієнтовно 4,5 мільярда гривень.

Нагадаємо, Росія розконсервувала та почала відправляти з Далекого Сходу радянські середні танки сімейства Т-54/55 виробництва 40-х – кінця 50-років минулого сторіччя, у розпорядженні розслідувачів Conflict Intelligence Team опинились відповідні фото ешелону з військовою технікою.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE