Politerno > Тернопільщина > “Схема” Надала-Банаха на завершальній фазі. Розпочалося будівництво “будинку прокурорів” на Бандери

“Схема” Надала-Банаха на завершальній фазі. Розпочалося будівництво “будинку прокурорів” на Бандери

  • 1 Травня, 2023
  • 28568 Переглядів
  • 0

У Тернополі на проспекті Степана Бандери біля Зеленбуду розпочалися підготовчі роботи з розчищення ділянки під будівництво багатоквартирного будинку.

У 2013 році прокуратура Тернопільської області звернулась до міської ради Тернополя з проханням надати 35 сотих землі на проспекті Бандери для будівництва житлового багатоповерхового будинку. Міськрада прохання тих, хто мав би слідкувати за дотриманням законності, задовільнила. З 2013 року земля в користування прокуратури.

Земельна ділянка з кадастровим номером 6110100000:06:002:0073, на момент її виділення та згідно з містобудівною документацією, не відносилася до земель житлової та громадської забудови,  а становила землі, відведені під «Зелені насадження спеціального призначення» згідно генерального плану міста. Надавати її в користування під житлову забудову – забороняв і Генеральний план міста і Земельний кодекс.

Сквер із більше ніж сотнею дерев розділяв проїжджу частину та територію підприємства, яке займається озелененням. Обов’язковість такого підприємства, його розміщення, мінімальна площа та площа оранжерейного господарства на одного мешканця міста гарантована державними будівельними нормами (п.5.13 ДБН 360-92**), котрі відповідно ст.11 Закону України «Про будівельні норми» обов’язкові до застосування для всіх суб’єктів господарювання.

У червні 2013 року прокуратура Тернопільської області, в особі на той час першого заступника Сергія Банаха (до того працював прокурором міста Тернополя), уклала інвестиційну угоду з будівельною компанією «Креатор-Буд» (№79 від 17 червня 2013 р.) щодо будівництва житла для працівників прокуратури. За даними Politerno та за повідомленнями тернопільських ЗМІ, Сергій Банах є кумом міського голови Тернополя Сергія Надала. Нині він декан юридичного факультету ЗУНУ.

За надання ділянки під забудову, згідно з умовами, прокуратура отримала дев’ять квартир у вже збудованих компанією «Креатор-Буд» будинках на інших ділянках.

Читайте також:
На ділянці, яку Надал не дав “атовцям”, будинки зводять діти “свободівки” Галини Гевко

Зважаючи на діючий на той час Закон України «Про прокуратуру», виникають сумніви в законності дій першого заступника та прокуратури в цілому, а зазначені квартири, які мали би бути службовими, передані згідно договору у власність працівникам прокуратури. Такі дії, на нашу думку, протизаконні і містять ознаки корупції, що передбачає кримінальне покарання згідно Кримінального кодексу України

З 2016 року громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля» та депутат міської ради Андрій Шкула в судах намагалися скасувати чи визнати незаконними рішення, якими прокуратурі дали землю. Та окрім судової площини, а також звернень до прокуратури з проханням добровільно відмовитись від права користування землею, тернополяни підготували ряд заяв про злочин до НАБУ, НАЗК, ДБР та в Генеральну прокуратуру.

У 2017 році представники 15 громадських організацій закликали тодішнього генпрокурора Юрія Луценка провести розслідування і досудову перевірку, направити позов в інтересах місцевої громади про скасування рішень Тернопільської міської ради № 6/29/49 від 15.02.2013 р. та № 6/30/88 від 22.03.2013 р., притягнути до відповідальності винних посадових осіб. Громадськість просила Луценка перевірити законність дій першого заступника прокурора області в 2013 році та законність передачі прокурорам у власність дев’яти квартир. 

1 травня 2022 року, під час повномасштабної війни РФ проти України, на ділянці, проти забудови якої протягом десятиліття виступала громадськість, таки почали зрізати дерева:

Не так давно Politerno повідомляло, що у березні цього року Тернопільська міська рада затердила підприємству «Креатор-Буд» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,4521га для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення і надземно-підземним паркінгом за адресою проспект Степана Бандери, 83.

Цим самим рішенням міськрада розпорядилася припинити товариству з додатковою відповідальністю «Зелене господарство» право користування земельною ділянкою (кад. номер 6110100000:06:002:0136) площею 0,4521га за адресою проспект Степана Бандери,83, враховуючи письмову згоду землекористувача. Зазначена ділянка знаходить впритул до ділянки, яку у 2013 отримала прокуратура області.

Отже, земельно-будівельна “схема” у виконанні Сергія Надала, Сергія Банаха та Ігоря Гуди через 10 років підійшла до завершальної фази.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE