Politerno > Україна і світ > Компанії друга Пригожина прибирають на стратегічних об’єктах України – ЗМІ

Компанії друга Пригожина прибирають на стратегічних об’єктах України – ЗМІ

  • 1 Червня, 2023
  • 664 Переглядів
  • 0

Клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена Едуарда Апсіта, якого пов’язують з ватажком ПВК “Вагнер” Євгенієм Пригожиним, багато років поспіль прибирають стратегічні об’єкти України.

Про це йдеться у розслідування Слідство.Інфо.

Йдеться про такі стратегічні об’єкти, як “Укрзалізниця”, “Укрпошта”, “Укренерго”, аеропорт “Бориспіль” та нині окупований бердянський порт. Компанії Аспіта прибирають на них роками.

Наприклад, у дні обстрілу росіянами української критичної інфраструктури “Укренерго” проводить тендер на прибирання, зокрема, електричних підстанцій у різних областях України. Перемагає компанія ТОВ “Чистий Світ Технології”, яка входить в умовну групу компаній “Чисто”.

Ця компанія належить до орбіти російського бізнесмена білоруського походження Едуарда Апсіта. Він створив цілу клінінгову імперію з компаній в Росії, Білорусі та Україні.

В Україні компанії групи “Чисто” роками мали доступ до стратегічних об’єктів, як-от “Укрпошта”, “Укртранснафта”, аеропорт “Бориспіль”, “Укрзалізниця” тощо. Зараз, наприклад, вони працюють на підстанціях “Укренерго” та в “ПриватБанку” на прифронтових територіях.

Паралельно компанія групи “Чисто” працювала в окупованому Криму та прибирала казарми Чорноморського флоту Міноборони Росії. У Росії клінінгові компанії, пов’язані з сім’єю Апсіт, прибирали Кремль.

В Апсіта є російський та білоруський паспорти, а також у нього є зв’язок з власником “ПВК Вагнер” Євгенієм Пригожиним.

Колеги з ОССРП, з якими “Слідство.Інфо” працювало над цим розслідуванням, встановили зв’язок клінінгових компаній з орбіти Апсіта та Пригожина.

Журналісти встановили, що клінінгові компанії, пов’язані з Апсітом, були помічені у співпраці з компаніями Пригожина, роками прибирають у найбільших державних будівлях України.

Крім того, у 2017 році Федеральна антимонопольна служба Росії викрила картельну змову на аукціонах з обслуговування військових містечок. Змовились дві групи компаній: одна — пов’язана з Пригожиним, а інша — з людьми, які пов’язані з компаніями групи Апсіта. Сам бізнесмен заперечує знайомство, бізнес-стосунки та картельну змову з Пригожиним, однак відмовляється розголошувати інші дані щодо свого бізнесу.

Нагадаємо, Міноборони США підписало контракт із компанією SpaceX мільярдера Ілона Маска на придбання для України терміналів супутникового зв’язку Starlink та послуг для їхнього використання українськими військовими.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE