Politerno > Тернопільщина > Хто “гріється” від альтернативних котелень і чому приклад Фастова мера не цікавить? (ВІДЕО)

Хто “гріється” від альтернативних котелень і чому приклад Фастова мера не цікавить? (ВІДЕО)

  • 17 Березня, 2017
  • 1745 Переглядів
  • 0

Під гучним гаслом тотальної відмови від російського газу тернопільська мерія вирішила перевести опалення міста на торф’яні котельні. Однак такі нововведення не всім мешканцям міста припали до душі. Несподівано по всьому місту посеред житлових масивів повиростали нові будівлі.

Виявилося що це мерська ініціатива – торф’яні котельні, від яких в усьому Тернополю має йти тепло, а самим мешканцям – низькі суми у платіжках. Та нікому в голову не могло прийти, що котельна на торфі буде посеред спального району.

Про це повідомляє “24 канал“.

Не зупинив владу міста той факт, що в Україні вже є місто, де розчарувались у такій альтернативі. Причини – жодної економії, шкода для населення і вигода «інвесторам». У Тернополі, схоже, торують такий же шлях.

Про появу у місті котелень на альтернативному виді палива – торфі – тернополяни дізналися постфактум, уже під час їхнього будівництва, а точніше, – реконструкції. Люди побоюються екологічних наслідків від спалювання торфу та переконані, що будівництво проходить не без порушень, інформує “20 хвилин“.

“В нас гул стоїть. В нас вібрація і гул так, ніби працює дизельний поїзд в дворі. Весь дим іде на лікарню, поруч пологове відділення, кардіологія,” – розповіла місцева мешканка Лілія Майка.

У КП «Тернопільміськтеплокомуенерго» натомість переконують, що тернополян інформували і про проект, і про саме будівництво у комунальній газеті влітку-восени. А страхи щодо нанесення шкоди екології взагалі безпідставні, оскільки, якщо реконструйовані котельні даватимуть викидів більше норми, то працювати їм не дозволять.

У цьому люди сумніваються. Адже що міськрада, що тепломережі від початку злукавили – вони заявили про наявність екологічної експертизи, якої насправді не проводили. Та це – не єдине питання, яке змушує сумніватись у добрих намірах міськради.

У місті вже були свої “торф’яні першопрохідці” – Тернопільська міська комунальна лікарня № 3. Наприкінці 2015 року, як тільки там встановили котельню, у повітрі утворилась димова завіса. Тоді місцеві активісти не знайшли жодних дозволів на роботу котельні. Через скандал на котельню наклали штраф та тимчасово зупинили торф’яний котел.

На тому еко-експеримент мав би закінчитися, але сталося навпаки. Подібних котелень набудували по всьому місті. І поки їх запускали в тестовому режимі, місцеві мешканці зацікавилися – чи безпечне таке сусідство. Та відповіді від різних установ виявилися суперечливими.

“Сьогодні о 10:30 шум від котельні на вул. Живова чути на вул. Липову і Шептицького, з Острозького не слухав! Котельня на торфі почала працювати, сусіди котельні це дитячий садок №1 і за ним ще один дошкільний заклад. Мене турбує таке сусідство! Коли біля шкіл заборонено продавати акцизні і підакцизні товари, а тут на тобі “дихайте ТОРФОМ” ….”, – пише у Facebook депутат міської ради Юрій Штопко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE