Politerno > Україна і світ > “Армія вихідного дня”, або Польща збирається посилити оборону

“Армія вихідного дня”, або Польща збирається посилити оборону

  • 20 Березня, 2017
  • 1366 Переглядів
  • 0

У польського міністра оборони Антонія Мачеревіча великі плани. Побоюючись агресії Росії, Польща створює новий вид військ.

Будуть створені війська територіальної оборони. У їх завдання буде входити залякування потенційних агресорів. Ця міра повинна замінити скасований в 2010 році військовий призов.

З такою ініціативою Польща, втім, мало відрізняється від її сусідів по Балтійському регіону. Побоюючись агресії Росії на тлі подій на Україні, деякі країни Балтії повернули призов до армії.

“Пропаганда і марна трата грошей”

У польські війська територіальної оборони має увійти 53 тисячі чоловік, які безпосередньо підпорядковуються міністерству оборони. Вони будуть знаходитися в стані готовності на випадок надзвичайної ситуації. При цьому польська влада спростували підозру, що ці війська будуть використовуватися і для придушення можливих заворушень всередині країни.

 

 

Служити в них зможуть військовослужбовці запасу, а також цивільні особи, які не проходили службу в армії. В рядах військ територіальної оборони влади також бачать членів особистих військових компаній, що одержали поширення після початку конфлікту на Україні. Приймати в них будуть і чоловіків, і жінок.

При цьому вони повинні продовжувати працювати на своїй постійній роботі.

Однак колишній міністр оборони Томаш Семоняк, який працював в попередньому ліберальному уряді, критикує ініціативу свого послідовника по створенню нового виду військ. “Мені не зовсім зрозуміло, яким чином ця армія вихідного дня виявиться боєздатною після проходження короткого навчання, – зазначив Семоняк в інтерв’ю DW. – Я вважаю, що все це пропагандистський захід і марна трата грошей”. На його думку, куди ефективніше було б поповнити діючу армію 10-15 тисячами професійних військовослужбовців.

“Потенціал для залякування суперника”

Тим часом перші підрозділи територіальної оборони вже розміщуються вздовж польського кордону. Для нового виду військ оборонним підприємствам вже замовлено 86 тисяч одиниць вогнепальної зброї. Ці війська “входять в наш потенціал для залякування суперника, оскільки одна з їхніх завдань – надавати загальний опір нападнику”, пояснив в одному з інтерв’ю командувач військами територіальної оборони генерал Віеслав Кукула.

 

 

В цілому з 2000 року, закупивши сучасну військову техніку, Польща серйозно модернізувала свою армію, яка на сьогоднішній день налічує 90 тисяч солдатів.

Країна володіє найбільшими в ЄС танковими військами – близько 600 бойових машин. Кращі з них – 240 “Леопардів”, що раніше перебували на озброєнні Німеччини. Частину цієї техніки міністр оборони Мачеревич збирається перекинути на східний кордон.

Судячи з усього, це буде зроблено напередодні запланованих на вересень спільних військових навчань Росії і Білорусі “Захід-2017”, які президент сусідньої з Польщею Литви Даля Грібаускайте назвала “демонстративної підготовкою до війни із Заходом”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE