Politerno > Україна і світ > Військових прокурорів перевірили на детекторі брехні

Військових прокурорів перевірили на детекторі брехні

  • 11 Липня, 2017
  • 1611 Переглядів
  • 0

Про те, що генпрокурор Юрій Луценко збирається перевірити всіх підлеглих на поліграфі, говорити почали ще на початку року. Однак майже пів року зайняло нормативне обґрунтування такої перевірки і реєстрація відповідної інструкції в Мін’юсті.

І ось вчора Головний військовий прокурор Анатолій Матіос з помпою відзвітував про перевірку на поліграфі своїх підопічних, які займаються розслідуванням масштабної справи колишніх податківців.

Як повідомляє Матіос, виконуючи наказ Генерального прокурора № 306-вк керівництво, слідчі і прокурори Головної військової прокуратури пройшли перевірку на поліграфі.

Це дослідження проводилися з ініціативи Головної військової прокуратури “з метою перевірки та уникнення корупційних ризиків, а також інформаційних маніпуляцій при розслідуванні кримінальних проваджень, зокрема злочинної організації під керівництвом колишнього Міністра доходів і зборів України Олександра Клименка, де суми збитків державі сягають 96 млрд. грн, а майно 46 підозрюваних податківців арештовані судом на суму близько 1 млрд грн”.

Від імені та за дорученням Генерального прокурора перевірку військових прокурорів (в тому числі і самого заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора генерал-лейтенанта юстиції Матіоса) проводили фахівці контррозвідки Служби безпеки України за стандартами партнерських спецслужб іноземних держав.

Варто відзначити, що СБУ – це структура, яка піднаглядних військовій прокуратурі, тому зовсім не дивно, що службісти у своїх надзорніков ніяких корупційних відхилень не виявили, про що і написали Луценко в офіційному листі.

Тепер “прокурори вертолітники” і сам Матіос чисті як сльоза немовляти.

“За результатами поліграфічного дослідження відомостей, які потребували б в реагуванні з боку правоохоронних органів – не встановлено,” – сказано в листі СБУ на ім’я Луценка, підписаному в.о. керівника-начальників Антитерористичного центру Маліковим.

Після цієї акції в прокуратурі почали циркулювати чутки, що таку перевірку зроблять і для інших співробітників. Як кажуть наші джерела в ГПУ, прокурори вже обговорюють між собою як би “вирішити” з перевіркою і які енергетичні коктейлі варто прийняти, щоб її пройти. Існує думка, що напої-енергетики з кофеїном допомагають при перевірці на поліграфі і збивають пристрій з пантелику.

Поки ж приготується до перевірки на поліграфі слід:

кандидатам на посаду слідчих, прокурорів;
прокурорам, які подали рапорт про зняття з них безпідставних звинувачень;
прокурорам, яким може бути відома інформація про проведеному в їх відношенні службове розслідування.

Підставою для проведення перевірки на поліграфі є завдання, видане керівництвом прокуратури. У нормативних документах ГПУ вказано, що завдання на перевірку поліграфом видається тільки при наявності добровільної письмової згоди суб’єкта опитування (перевірки) на участь в його проведенні. Однак на ділі, як кажуть наші джерела, цю перевірку проводитимуть добровільно-примусово всі прокурори і нинішні і майбутні.

Для проведення опитування повинен використовуватися поліграф, який відповідає вимогам держстандарту, що має декларацію відповідності та висновок санітарно-епідеміологічної експертизи. Проводити опитування може не тільки співробітник СБУ, але і співробітник прокуратури, який отримав спеціальну освіту, і функціональними обов’язками якого передбачена робота з поліграфом. Що вже передбачає махлювання з результатами.

Опитування не може тривати більше двох годин без перерви і чотирьох годин на день. Також встановлюються особливі вимоги до приміщення для опитування.

При прийнятті кадрових рішень ставляться питання на таку тематику:

приховування або спотворення анкетних даних, окремих фактів біографії;
вчинення суб’єктом опитування злочинних діянь;
зловживання алкоголем, вживання наркотичних та (або) психотропних речовин без призначення лікаря;
приховані мотиви призначення на посади в органах прокуратури;
наявність конфлікту інтересів;
розголошення суб’єктом опитування відомостей, що становлять державну таємницю, службову або конфіденційну інформацію;
співпраця з іноземними спецслужбами або не передбаченими законом воєнізованими або збройними формуваннями;
приховування інформації про стан здоров’я.

При проведенні службових розслідувань (перевірок) на поліграфі ставляться наступні питання:

чи відомо йому про обставини службового розслідування (перевірки) осіб, причетних до обставин, які є предметом службового розслідування (перевірки);
правдивість відомостей, наданих суб’єктом опитування.

Якщо ж сам співробітник прокуратури написав рапорт, щоб його перевірили на поліграфі з метою зняття безпідставних, на його думку, звинувачень або підозри, при перевірці на детекторі брехні повинні тільки задаватися питання по перевірці обставин, зазначених в такому рапорті.

Забороняється проводити опитування з використанням поліграфа з метою отримання інформації, що містить охоронювану законом таємницю, в тому числі лікарську, таємницю вчинення нотаріальних дій, комерційну таємницю, банківську таємницю, державну таємницю.

В інструкції, затвердженої ГПУ сказано, що висновки за результатами такого опитування на поліграфі “мають виключно ймовірний і уточнюючий характер і повинні розглядатися в сукупності з іншого перевірочної інформацією”. Однак тут же слід застереження – “інформація, отримана в результаті опитування з використанням поліграфа, може бути прийнята до уваги при прийнятті кадрових питань, проведення службового розслідування (перевірки) стосовно працівника органу прокуратури”.

Також в інструкції є ще один ліберальний пункт – “відмова від проведення опитування з використанням поліграфа не тягне за собою будь-яких правових наслідків щодо такої особи, не говорить про наявність у неї прихованої інформації”. Тобто формально якщо прокурор відмовиться, його не повинні карати, але на ділі кажуть, що такої демократії не буде й перевірять всіх.

Опитування не може тривати більше двох годин без перерви, а в цілому не більше чотирьох годин протягом одного дня. Перевірка не повинна проводиться в нічний час (з 22 до 6:00).

Перевіряти на поліграфі повинні в приміщенні площею – від 10 м2, стіни приміщення повинні бути пофарбовані в нейтральні пастельні кольори, без деталей, що відволікають увагу. Також важлива захищеність приміщення від впливу зовнішніх факторів, які відволікають увагу і перешкоджають сприйняттю інформації (яскраве світло, шум, вібрація і т.д.).

За результатами опитування з використанням поліграфа фахівець поліграфа готує довідку про результати опитування в двох примірниках, яка повинна містити наступне: загальні відомості про фахівця поліграфа, місце і час проведення опитування, прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце роботи, посаду суб’єкта опитування; тип і серійний номер поліграфа; підстави для проведення опитування і його мета; особливості поведінки суб’єкта під час перевірки, а також результати з’ясування питань, поставлених в завданні.

У таку довідку про результати опитування з використанням поліграфа не вносяться будь-які персональні дані особи, крім особистих даних (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце роботи, посада), і тих, які стосуються обставин, перевірки.

Довідка про результати опитування складається в двох примірниках. Перший примірник довідки направляється “замовнику”, який підписав завдання на перевірку, з позначкою “особисто” протягом трьох робочих днів з дня проведення опитування. Другий примірник зберігається у відповідній справі структурного підрозділу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE