Politerno > Україна і світ > Відповідальність за реабілітацію бійців АТО не бере на себе жодне відомство (Відео)

Відповідальність за реабілітацію бійців АТО не бере на себе жодне відомство (Відео)

  • 2 Серпня, 2017
  • 1338 Переглядів
  • 0

Відомства та міністерства України, неначе грають у футбол: намагаються перекласти один на одного відповідальність за реабілітацію учасників АТО

Про це йдеться у викривальному проекті “Лікарські таємниці” на телеканалі ZIK.

“Питання виділення коштів на реабілітацію відбувається з боку Мінсоцполітики”, – запевняє член експертної групи МОЗ із фізичної та медичної реабілітації Володимир Голік.

У Мінсоцполітики відповідальність перекладають на урядовців з питань охорони здоров’я.

“Сьогодні ситуація така: медичною реабілітацією займається МОЗ”, – каже начальник відділу соціальної адаптації учасників бойових дій Мінсоцполітики Олександра Тарасова.

“В Україні немає технологій, не налагоджена система і відсутнє державне завдання займатися реабілітацією бійців АТО”, – наголошує президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки президента Віктор Сердюк.

Перекидання м’яча від одних до інших проблеми не вирішує. Всі в один голос запевняють – реабілітаційні центри в Україні є. Але про рівень їхнього забезпечення воліють мовчати. До того ж, багатьох бійців оздоровлюватися направляють не у реабілітаційні центри, а в санаторії. У Міністерстві охорони здоров’я визнають, що цього механізму не розуміють і за кордоном.

“Будь-які закордонні партнери можуть допомагати там, де мають відповідний досвід. Зазвичай, від нашої курортно-санаторійної системи ніякої підтримки не дочекаєшся. Адже нема розуміння того, яку реабілітаційну роботу проводять наші друзі-іноземці”, – наголосив член експертної групи МОЗ із фізичної та медичної реабілітації Володимир Голік.

Це ж розуміють і ті, хто безпосередньо допомагає нашим хлопцям проходити реабілітацію не в Україні.

“Реабілітація буває різною, в тому числі і вузькопрофільною. Так, наприклад, “спинальна”. Для неї має бути спеціальний центр”, – пояснила волонтер Наталія Ліпська.

Крім того, повинен бути в Україні і відповідний персонал, котрий ставитиме бійців на ноги. У багатьох реабілітаційних центрах скаржаться на брак фахівців.

“Поранені бійці мають свої особливості. Раніше у нас ніколи не було спеціалістів, які б чимось таким займались”, – говорить президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки президента Віктор Сердюк.

Експерти резюмують, що вирішити питання кадрів можна буде тоді, коли в МОЗ ухвалять зміни нормативної документації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE