Politerno > Україна і світ > “Якщо треба, скасують навіть закони Ньютона”: Порошенко замахнувся на довге президентство

“Якщо треба, скасують навіть закони Ньютона”: Порошенко замахнувся на довге президентство

  • 2 Жовтня, 2017
  • 1764 Переглядів
  • 0

Президент може перенести дату виборів глави держави з 31 березня 2019 року на 29 березня 2020-го. У всякому разі, в Конституції містяться суперечності, завдяки яким це стає можливо. У БПП запевняють, що колізії немає і повноваження продовжувати не будуть. Однак в інших фракціях вже б’ють на сполох.

“Скасують і закони Ньютона”

Протиріччя вбудовані в текст: ст. 103 Конституції України гласить, що чергові вибори президента “проводяться в останній тиждень березня п’ятого року повноважень”. Петро Порошенко вступив в повноваження в червні 2014 го, і п’ятий рік – 2019 й. “Але якщо провести вибори, як запланували, вийде, що Петро Порошенко відбуде всього чотири роки – тобто, недобуде кілька місяців, – зазначає політолог Руслан Бортник. – А це вже суперечить іншим статтям Конституції”.

Наявність колізії підтверджує вчений-конституціоналіст Віктор Мусіяка. “Її породила сама ж Рада в лютому 2011 року, коли внесла поправки: продовжила собі термін до п’яти років (за Конституцією-1996, яку повернув Янукович, депутатів обирали на чотири роки) плюс “продовжили життя” Януковичу, змінивши норму про те, що вибори президента проводяться саме в березні, а не “в останній тиждень останнього місяця повноважень”, як було раніше (Янукович склав присягу в січні 2010-го. – Авт.), – пояснив Мусіяка. – А в лютому 2014-го Рада пішла на хитрість, повернувши не Конституцію 2004 року, а лише відновивши окремі її положення, зберігши слово “Березень” в тексті”.

На думку Мусіяки, є всього дві можливості виправити ситуацію: внести правки до Конституції (що малоймовірно – зібрати голоси ледве вдається навіть під звичайні голосування, а тут потрібно 300 “багнетів”) або відправити подання до Конституційного суду, щоб отримати роз’яснення.

“Другий варіант найбільш вірогідний: КС зараз повністю підконтрольний президенту після проведеної реформи – якщо буде потрібно Банковій, він скасує навіть закони Ньютона, – вважає політолог Кость Бондаренко. – Внести подання буде логічно після того, як пройдуть важкі для АП жовтень-листопад, коли очікується протистояння з політичними опонентами. Так Порошенко планує закріпити успіх”.

Втім, в БПП ймовірність перенесення спростовують. Депутат, колишній глава Комітету виборців України Олександр Черненко, пояснив в тексті Конституції говориться не про календарні роки. “Там сказано:” п’ятий рік повноважень “, а це якраз 2019 рік. Колізії тут немає”, – підсумував депутат.

“До виборів ніхто не готовий”

Першим про продовження терміну почав говорити Олег Ляшко (опонуючи прийняття “президентської” редакції Судової реформи). “Загальна логіка така: президенту вкрай важливо, щоб першими пройшли парламентські вибори (за планом в 2019-му українці переоберуть спочатку президента. – Авт.), Адже якщо Порошенко програє, він втратить контроль над парламентською кампанією і в результаті втратить все”, – пояснив політолог Руслан Бортник.

Одним з варіантів, за його словами, могла б стати дострокова кампанія з виборів Ради. До речі, в експертних колах припускають можливість проведення виборів вже 25 квітня 2018 року – але наші ж співрозмовники, близькі до Банкової, цю дату спростували.

До дострокових виборів ніхто не готовий, потрібно дивитися на рейтинги реалістично, при владі вони після вибухів, пенсійної “реформи” і “медреформи” будуть вкрай невеликі, але ж попереду ще – важка зима

“Негативно позначиться на рейтингу особисто президента і будь-яке перенесення дати виборів, адже це штучне продовження повноважень”, – додав наш співрозмовник.

Заступник голови фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв уточнив: норму Конституції про п’ятий рік повноважень необхідно розуміти буквально. “Відлічити п’ятий рік повноважень і провести вибори, а Конституційний суд не має повноважень для трактування Основного закону в цій частині, – пояснив він. – Коли міняли Регламент Ради, “забули” повернути цілий розділ про права опозиції, але ніхто ж не заявляє, що треба повернути права через КС “.

Джерело: Vesty

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE