Politerno > Україна і світ > Автомайдан: 17 жовтня біля Верховної Ради акція за зміну виборчого законодавства

Автомайдан: 17 жовтня біля Верховної Ради акція за зміну виборчого законодавства

  • 4 Жовтня, 2017
  • 1583 Переглядів
  • 0

Чому Автомайдан приєднається до акції за зміну виборчого законодавства (̶м̶а̶ж̶о̶р̶и̶т̶а̶р̶к̶а̶ відкриті списки), зняття депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду, яка відбудеться 17 жовтня біля Верховної Ради.

У 2014-му році кандидат у Президенти Петро Порошенко у своїй передвиборчій програмі обіцяв “докласти всіх зусиль у рамках своїх конституційних повноважень, щоб до кінця 2014 року відбулися дострокові парламентські вибори суто на пропорційній основі за відкритими списками” (https://goo.gl/rmeUvq). Дострокові парламентські вибори тоді таки відбулися, але за старої змішаної системи з мажоритаркою.

В листопаді 2014р. вже голови депутатських фракцій Верховної Ради нового скликання підписали коаліційну угоду, в якій, зокрема, обіцяли протягом 1-го кварталу 2015-го року запровадити в країні пропорційну виборчу систему виборів до Верховної Ради України з відкритими списками (https://goo.gl/QkYVaA).

На початку наступного місяця, в грудні 2014р., до Верховної Ради був поданий законопроект 1068-2 (https://goo.gl/Hy9U4z), який скасовує мажоритарку та запроваджує пропорційну виборчу систему з відкритими списками, але він до сих пір так і не виносився на розгляд парламенту! Майже три роки(!) минуло!

Всім зрозуміло, що мажоритарка, яка була реанімована Януковичем у 2011р., це зло, корінь політичної корупції в країні, адже дає можливість половині депутатів проходити до Верховної Ради завдяки скупці голосів на своїх “прикормлених” роками округах. Саме завдяки їй регіоналам вдалося на виборах у 2012-му році провести до парламенту 185 нардепів.

Якби ж ті вибори відбулися суто на пропорційні основі, то вони б мали на 50(!) депутатів менше! Чому ж сьогоднішня влада не поспішає знищувати цю корумповану виборчу систему? Все просто: бо якби не мажоритарка, то в 2014-му році “Блок Петра Порошенка” отримав не 132 місця в парламенті, а менше 100!

Тому нам абсолютно зрозуміле небажання Порошенка і його парламентської фракції приймати закон з пропорційною виборчою системою, але настав час відповідати нарешті за свої обіцянки. Якщо ж ми зараз не змусимо нардепів запустити механізм переходу до нової виборчої системи в країні, то зробити це до наступних парламентських виборів у 2019р. просто не вистачить часу; відповідно на нас чекають чергові 5 років саботажу реальних змін в країні.

Саме тому 17-го жовтня ми приїдемо під стіни парламенту і не випустимо з нього народних депутатів до тих пір, поки вони не виконають свої ж обіцянки і не проголосують новий закон про вибори, законопроект про зняття депутатської недоторканності (№6773), який нарешті унеможливить ту кругову поруку, що всі роки Незалежності існувала в стінах парламенту, коли депутати фактично покривали один одного, захищаючи від кримінальної відповідальності за скоєні ними злочини (скасування недоторканності також було однією з вимог коаліційної угоди, підписаної в 2014р. головами депутатських фракцій) та законопроект №6011, що передбачає створення антикорупційного суду, в необхідності якого вже переконалася вся країна, бо “реформована” стара судова система так і не спромоглася до цього часу посадити жодного топ-корупціонера в країні, яка займає одні з перших місць у світі за рівнем корупції!

То що обираєш ти? Саботаж чи розвиток країни?

17-го жовтня у вас буде можливість відповісти на це питання безпосередньо народним депутатам, які від безкарності, як бачимо, почали вже забувати, що таке праведний народний гнів.

Читайте також: ”Правка Лозового”, кінець антикорупційної реформи і акція 17 жовтня – Шабунін

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE