Politerno > Україна і світ > ГПУ робить все, щоб Україна програла справу щодо держзради Януковича, – експерт

ГПУ робить все, щоб Україна програла справу щодо держзради Януковича, – експерт

  • 11 Жовтня, 2017
  • 1368 Переглядів
  • 0

Генеральна прокуратура робить усе, щоб справа щодо держзради екс-президента Віктора Януковича була програна Україною в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Таку думку в коментарі “112 Україна” висловив правозахисник Володимир Чемерис.

“Судовий розгляд почався тільки в цьому році, тобто, очевидно, два роки велися якісь слідчі дії, хоча, мені здається, там такі факти, що для них спеціальних слідчих дій не потрібно. Питання зараз з адвокатами, я зрозумів зі слів прокурора, який представляє обвинувачення, – мова йде про надання часу для ознайомлення зі справою. Справа в тому, що в кодексі написано, що для ознайомлення зі справою потрібен розумний термін, але неофіційні стандарти, які існують в судах, полягають у тому, що “один том – один день”. Якщо там 51 том – півтора місяці для ознайомлення. Прокуратура чомусь хоче, щоб було ознайомлення за тиждень. Це недостатньо розумні строки, мені здається”, – висловився він.

За його словами, прокуратура, навпаки, робить все для того, щоб порушити процесуальні терміни і дати адвокатам Януковича можливість подати позов до ЄСПЛ за порушення ст. 6 (“Доступ до справедливого суду”).

“Мені здається, що Генпрокуратура робить все, щоб Україна як держава програла справу в ЄСПЛ”, – резюмував Чемерис.

Нагадаємо, сьогоднішнє засідання Оболонського райсуду Києва у справі щодо держзради Януковича було перенесено на 19 жовтня через неявку адвоката екс-президента Максима Гераська, який перебуває в Ростові. Там він затверджує правову позицію зі своїм підзахисним. У свою чергу в прокуратурі заявляють, що захист навмисно затягує розгляд справи.

Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (“Пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України”) і ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (“Пособництво у веденні агресивної війни”) КК України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE