Politerno > Україна і світ > Високий суд Англії та Уельсу заморозив активи Григоришина – ЗМІ

Високий суд Англії та Уельсу заморозив активи Григоришина – ЗМІ

  • 21 Грудня, 2017
  • 1454 Переглядів
  • 0

Високий суд Англії та Уельсу видав наказ про заморожування активів групи “Енергетичний стандарт” українсько-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Про це повідомляє Liga.net.

Рішення винесено як забезпечувальна міра в рамках арбітражного розгляду з Вадимом Новинським і Володимиром Лук’яненком-молодшим на більш ніж 300 млн доларів навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ “Сумське НВО”.

Рішення винесено на вимогу адвокатів Володимира Лук’яненка-молодшого і компаній, пов’язаних з Новинським, які побоюються, що Григоришин може приховувати активи, щоб уникнути виплат за рішенням арбітражу.

Ще 9 травня 2016 року Лондонський комерційний арбітраж прийняв рішення про виплату “Енергетичним стандартом” більш 305,8 млн доларів Новинському і Лук’яненку.

5 жовтня 2017 року Високий суд Англії відмовив адвокатам Григоришина в апеляції на це рішення.

У рішенні суду згадуються, зокрема, такі українські компанії: Запоріжтрансформатор, Турбоатом, ПАТ “Сумське НВО”, Укррічфлот, Запорізький кабельний завод, “Сварог Ессет Менеджмент”.

Сам наказ про арешт є конфіденційним, повного списку заморожених активів у відкритому доступі немає.

Григоришину також належать великі пакети акцій в цілому ряді українських обленерго.

В ході судового слухання, адвокати Лук’яненка змогли довести суду, що існує ризик того, що Григоришин спробує “розмити” свої активи.

В кінцевому рахунку це може призвести до невиконання рішення арбітражу на 305,8 млн доларів.

Як повідомляє видання, Григоришин і сім’я Лук’яненка стали партнерами в кінці 90-х, в результаті приватизації НВО, де Григоришин придбав контрольний пакет акцій сумської компанії.

Спочатку між сторонами панувала згода. Через десять років ситуація змінилася. Син Лук’яненка почав розвивати власний бізнес в Російській Федерації в складі компанії “Гідромашсервіс”, яка стала конкурентом “Енергетичного стандарту”.

Управління українським підприємством на себе замкнув менеджмент Григоришина.

В кінці 2012 року – на початку 2013 року партнери остаточно посварилися.

На той час Лук’яненко посилив свої позиції за рахунок партнерства з Вадимом Новинським, який опосередковано викупив у нього 10,04% акцій НПЗ.

В результаті сторони почали з’ясовувати стосунки в суді. У травні 2016 року англійський суд прийняв сторону Лук’яненка і Новинського.

Суд зобов’язав Григоришина виплатити Новинському і Лук’яненку більше 300 млн доларів. 5 жовтня це рішення підтвердив Високий суд Англії та Уельсу.

Бенефіціарами українських компаній, які приписують Григоришину, в держреєстрі числяться громадянин Швейцарії Леонід Пивоваров і болгарин Максим Марков.

Адвокати Лук’яненка і Новинського змогли довести, що реальний власник всіх активів – Григоришин. Для цього треба було проводити допит бізнесмена в суді.

За даними Високого суду, більшість активів Григоришина, станом на 2015 рік, замикалися на двох кіпрських компаніях.

Перша – Energy Standard Fund Limited. Її акції безпосередньо належали Максиму Маркову. У матеріалах суду він згадується як адвокат з громадянством Росії і Болгарії.

Друга холдингова компанія групи “Енергетичний стандарт” – кіпрська Energy Standard Fund Management Limited.

“100% акцій ESFML належали (прямо чи опосередковано) Григоришину. ESFML володіла акціями в численних дочірніх компаніях, включаючи компанію “Сварог Ессет Менеджмент”, – йдеться в рішенні суду.

26 червня 2015 року Григоришин передав свої частки в ESFML Леоніду Пивоварову, йдеться в рішенні суду.

Це було зроблено для того, щоб активи Григоришина не потрапили під санкції в Україні у зв’язку з посиленням законодавства по відношенню до компаній з російським капіталом або російськими бенефіціарами.

На той час Григоришин був громадянином Росії і Кіпру. У 2016 році він отримав українське громадянство.

Леонід Пивоваров – однокласник Григоришина і менеджер швейцарського офісу Energy Standard Group.

Передача акцій (часток) також відкривала шлях “Енергетичному стандарту” до приватизації в Україні, що було б неможливо в разі наявності серед бенефіціарів громадян Росії (Григоришина або Маркова).

Рішення про замороження активів Григоришина не означає, що всі українські компанії бізнесмена автоматично потрапляють під арешт.

Іноземні, в тому числі арбітражні рішення, не мають прямої дії в Україні.

“Щоб рішення Високого суду Англії було виконано в Україні, необхідно щоб український суд розглянув відповідне клопотання сторони, визнав його і дав дозвіл на його примусове виконання в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України”, – говорить партнер юридичної фірми CMS Cameron McKenna Віталій Радченко.

Більш того, між Великобританією і Україною не існує міжнародного договору про взаємне визнання судових рішень.

Це фактично означає, що визнання рішення англійського суду повинно проводитися за взаємною згодою, що навряд чи можливо в цій суперечці.

Рішення англійських судів про замороження активів було визнано в семи країнах: США, Кіпр, Багами, Британські Віргінські острови, Панама, Сейшели, і Сент-Вінсент і Гренадіни.

Сумське НВО є одним з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.

Як повідомлялось, 19 грудня 2017 Високий Суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова, і шести компаній, які, імовірно, їм належать або знаходяться під їх контролем

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE