Politerno > Україна і світ > Суддя, який колись орендував квартиру у компанії “СхідГЗК”, не продовжив зобов’язання Мартиненка

Суддя, який колись орендував квартиру у компанії “СхідГЗК”, не продовжив зобов’язання Мартиненка

  • 29 Січня, 2018
  • 1279 Переглядів
  • 0

Суд відмовився продовжувати покладені судом на колишнього народного депутата Миколи Мартиненка зобов’язання.

Як повідомляє “Слово і Діло“, таке рішення прийняв слідчий суддя Солом’янського районного суду міста Києва за результатами розгляду клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

САП просила продовжити дію зобов’язань, а саме: прибувати за першим викликом, інформувати про зміну місця проживання та/або роботи і утримуватися від спілкування зі свідками, підозрюваними і іншими особами.

За інформацією прокурора, з 2016 року Мартиненко 22 рази вилітав за кордон і в цілому знаходився там більше трьох місяців, що може свідчити про наявність житла за кордоном. Також у САП вказали на можливий тиск на свідків, експертів, фахівців і т. д.

У свою чергу суддя зазначив, що наявність таких ризиків не підтверджена, оскільки прокуратура не надала необхідні докази.

Він вказав, що зобов’язання прибувати за першим викликом прямо покладено на підозрюваного п. 1 ч. 7 ст. 42 КПК України.

За словами судді заборона Мартиненку спілкуватися з іншими підозрюваними в зазначеному кримінальному провадженні грубо порушує як вимоги чинного законодавства України, так і вимоги статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

У той же час видання “Наші гроші” стверджує, що суддя, який виніс вищезгадане рішення, має конфлікт інтересів, так як до переведення в столицю в 2015-2016 роках він орендував квартиру у компанії “СхідГЗК”.

Як відомо, 20 квітня детективи НАБУ затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка, якого підозрюють у розтраті коштів держпідприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” (“СхідГЗК”). За даними САП, з 2013-го до 2016 року злочинна організація, в яку нібито входив Мартиненко, завдала бюджету 17,28 млн доларів збитку.

САП просила суд встановити заставу в розмірі 300 млн гривень, однак 17 народних депутатів і міністрів взяли його на поруки. У разі доведення провини йому загрожує від 8 до 12 років в’язниці.

За підсумками засідання, яке тривало два дні, суд обрав екс-нардепу запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

12 квітня, Апеляційний суд Києва залишив без змін попереднє рішення суду щодо взяття екс-нардепа Миколи Мартиненка на поруки народними депутатами.

Як повідомлялось, що екс-нардеп повернув собі активи “Діамантбанку” через схему з Фондом гарантування вкладів і бізнесменом Тігіпком. Як відомо Микола Мартиненко “кинув” вкладників “Діамантбанку”, який був визнаний неплатоспроможним, на 6 млрд гривень.

Також стало відомо, що фігуранти розслідування НАБУ Микола Мартиненко та Борислав Розенблат ходять на зустрічі до Адміністрації президента.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE