Politerno > Україна і світ > У Києві активісти вимагали знести каплицю УПЦ МП біля Десятинної церкви (Фото)

У Києві активісти вимагали знести каплицю УПЦ МП біля Десятинної церкви (Фото)

  • 3 Лютого, 2018
  • 1459 Переглядів
  • 0

У суботу на території Національного музею історії України зібралися близько двох сотень активістів з вимогою знести каплицю УПЦ МП, яку звели біля фундаменту Десятинної церкви.

Акція спрямована на підтримку арештованих раніше двох архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка, яких звинувачують у спробі підпалу самовільно збудованої каплиці.

Учасники акції також заявлять, що виступають проти існування незаконно побудованої споруди-каплиці біля фундаменту Десятинної церкви. Активісти вигукують гасла “Архітекторів на волю”, “Росія геть з України”, “Геть московського попа”.

Здебільшого протестувальники це – представники націоналістичної організації “СІЧ” та кияни, які виступають проти існування храму УПЦ МП на території Десятинки. Учасники акції час від часу скандують “Геть ФСБ!, геть злочинців!”, “Геть московського попа!”.

Також на місці  присутні люди, які прийшли до храму УПЦ МП на суботню літургію, стоять поруч із каплицею та тримають у руках ікони.

Для запобігання сутичкам біля каплиці територію патрулюють поліцейські, на прилеглих вулицях чергують 6 автобусів з Нацгвардією.

Між сторонами періодично виникає штовханина та словесні перепалки, їх розбороняють правоохоронці.

У самому храмі – “Десятинному монастирі Різдва пресвятої Богородиці” – раніше заявили, що 3 лютого”під виглядом мирної акції архітекторів, розкольники і язичники за підтримки радикальних угруповань, підбурювані окремими народними депутатами” готується “силове захоплення” храму.

При цьому настоятель “монастиря” архімандрит Гедеон (Харон) розповів про звернення братії до президента США та американських державних діячів. Все через те, що він є громадянином США і служив капеланом на кораблі ВМС США в Каліфорнії, за що удостоєний урядових нагород.

Розуміючи, що така подія може мати непередбачувані наслідки, на місце події прибули і правоохоронці. Спочатку – просто патрульні поліцейські.

Керівництво Прокуратури міста Києва проведе у понеділок зустріч з представниками Національного музею історії України, за результатами якої будуть сформовані позовні вимоги з приводу захисту інтересів територіальної громади та міста Києва від незаконної забудови біля фундаменту Десятинної церкви.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

«За результатами робочої зустрічі керівництва Прокуратури міста Києва з представниками Музею історії України у понеділок будуть сформовані позовні вимоги з приводу захисту інтересів територіальної громади та міста Києва від незаконної забудови біля фундаменту Десятинної церкви», – написала вона.

Окрім того, додала вона, прокуратура міста Києва в апеляції відстоюватиме послідовну позицію та проситиме пом’якшення запобіжного заходу двом киянам, які підозрюються у підпалі незаконно побудованої будівлі Десятинного монастиря УПЦ МП.

Як повідомлялось, сьогодні, 3 лютого, у Львівській області учасники акції протесту заблокували пункти пропуску у Раві-Руській, Ягодині та у Шегинях на українсько-польському кордоні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE