Politerno > Україна і світ > У США оприлюднили нову ядерну доктрину – в Росії заявили про її антиросійську спрямованість

У США оприлюднили нову ядерну доктрину – в Росії заявили про її антиросійську спрямованість

  • 3 Лютого, 2018
  • 1363 Переглядів
  • 0

Пентагон опублікував нову ядерну доктрину США, в якій згадуються Росія, Китай, Іран та Північна Корея.

Документ має назву “Огляд ядерної політики“.

У ньому говориться, що Росія повинна зрозуміти неприйнятність будь-якого застосування ядерної зброї. А також, що США мають намір розширювати власний ядерний потенціал, щоб стримати Росію від використання ядерної зброї.

У документі наголошується, що на діалог США і Росії з приводу ядерних ризиків вплинула окупація Криму. Відзначається, що Росія, Китай вводять нові ядерні озброєння, кидаючи виклик традиційній американській військовій перевазі в західному Тихому океані.

При цьому, за словами міністра оборони США Джеймса Меттіса, Америка не хоче розглядати Росію або Китай як противників. У доктрині заявляється, що США, як і раніше, виступають за повне знищення хімічної і біологічної зброї та прихильні до ядерного нерозповсюдження. При цьому посил запропонованого в ООН Договору про заборону ядерної зброї названий нереалістичним.

Що стосується КНДР, то в США вважають, що Північна Корея є непередбачуваною загрозою, а її незаконна ядерна програма повинна бути припинена.

У документі згадана і розробка Іраном балістичних ракет і його “агресивна стратегія і діяльність по дестабілізації сусідніх держав”, яка піднімає питання про довгострокові зобов’язання Ірану щодо відмови від можливостей розробки ядерної зброї.

У свою чергу, в МЗС Росії прокоментували нову ядерну доктрину США.

Офіційний коментар розміщений на сайті МЗС РФ.

“Зміст нової ядерної доктрини (так званий” Огляд ядерної політики “), оприлюдненої в США 2 лютого, викликало у нас глибоке розчарування. Уже при першому ознайомленні кидаються в очі конфронтаційний заряд і антиросійська спрямованість цього документа. З жалем констатуємо, що США обгрунтовують свій курс на масштабне нарощування ядерних озброєнь посиланнями на проведену Росією модернізацію ядерних сил”, – йдеться в повідомленні.

У МЗС заявляють, що все це не має нічого спільного з реальним станом справ, оскільки військова доктрина Російської Федерації обмежує можливість використання ядерної зброї двома сценаріями: у відповідь на агресію проти Росії або союзників з використанням ядерної та інших видів зброї масового ураження, а також, коли під загрозу було б поставлено саме існування держави.

“Нам, звичайно, доведеться враховувати підходи, введені тепер в оборот в Вашингтоні, і вживати необхідних заходів щодо забезпечення власної безпеки”, – зазначає відомство і закликає США “серйозно зайнятися спільним пошуком рішень накопичених проблем в сфері підтримки стратегічної стабільності”.

Читайте також: Роздуми про “кремлівський список”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE