Politerno > Україна і світ > Україна блокує розслідування щодо Манафорта – NYT

Україна блокує розслідування щодо Манафорта – NYT

  • 2 Травня, 2018
  • 1322 Переглядів
  • 0

В Україні заморозили розслідування чотирьох справ, пов’язаних із колишнім главою виборчої кампанії Дональда Трампа Полом Манафортом.

Про це пише УП, з посиланням на американське видання The New York Times. 

Автор пояснює це тим, що українські чиновники побоюються образити Трампа і втратити як фінансову підтримку США, так і постачання американської зброї.

Зокрема повідомляється, що в США проти Манафорта ведеться судове розслідування за звинуваченням у відмиванні грошей і фінансовому шахрайстві в процесі десятирічного консультування української партії (“Партія регіонів” екс-президента Віктора Януковича – ред.).

У той же час, в Україні розслідують чотири справи, в яких фігурує Манафорт, але головний прокурор фактично заморозив їх.

“Випадки дуже чутливі для уряду, який глибоко покладається на фінансову і військову допомогу Сполучених Штатів і гостро усвідомлює огиду Трампа до розслідування з боку спецпрокурора ФБР Мюллера про можливу змову між Росією і його кампанією”, – йдеться в статті.

Автор Ендрю Крамер зазначає, що рішення припинити розслідування антикорупційним прокурор прийняв “в делікатний момент для України”, коли адміністрація Трампа завершувала плани з продажу протитанкових ракет Javelin Україні.

“Держдепартамент видав ліцензію на вивезення ракети 22 грудня, а 2 березня Пентагон оголосив остаточне схвалення продажу 210 Javelin і 35 пускових установок. Наказ припинити розслідування щодо Манафорта прийшов на початку квітня”, – йдеться в статті.

Відносно Манафорта велися розслідування, які стосувалися консультацій для екс-президента Януковича і його “Партії регіонів”, а також їх оплати.

У квітневому наказі щодо Манафорта говорилося, що прокуратура не закриває ці 4 справи, але був наказ, який заборонив керівникові департаменту спецрозслідування ГПУ Сергію Горбатюку видавати повістку для отримання показань чи опитування свідків.

“У нас немає повноважень продовжувати наше розслідування”, – сказав Горбатюк в інтерв’ю.

Ще одна справа стосувалося колишнього глави комітету Верховної Ради із зовнішніх зв’язків Віталія Калюжного, який підписав 9 з 22 указів партії про виплату на суму $ 12,5 млн призначених Манафорту.

Дві інших справи розглядалися щодо юридичної компанії Skadden Arps. Вона за участю Манафорта склала доповідь про докази “провини” головного політичного суперника Януковича Юлії Тимошенко.

За два місяці до того, як українська влада заморозили справи, Горбатюк звернувся до офісу американського спецпрокурора ФБР Роберта Мюллера, який веде розслідування про втручання Росії в останні президентські вибори США, з офіційною пропозицією про співпрацю, обмін доказами і висновками.

Горбатюк сказав, що він відправив лист в січні і не отримав відповіді, але тепер пропозиція була б спірною, оскільки він втратив повноваження для розслідування.

Журналіст Крістофер Міллер зазначив у Twitter, що Горбатюк розповідав йому, що багато разів звертався до Мюллера – і так і не отримав відповіді.

NYT зазначає також, що Україна дала втекти колишньому представнику Манафорта в Києві Костянтину Килимнику, не засудивши його, – і він тепер в Росії.

Видання наводить слова представника України в ПАРЄ Володимира Ар’єва: “Ми всіляко уникаємо роздратування провідних американських чиновників. Ми не повинні зіпсувати відносини з адміністрацією”.

Видання вважає, що отримання американських ракет важливе для Києва і Петра Порошенка. Однак коментаря від Адміністрації президента NYT не отримав.

Як повідомлялось, у США ув’язнено адвоката Алекса Ван дер Зваана, пов’язаного з діяльністю Пола Манафорта в Україні та причетного до фальшування справи проти Тимошенко.

Нагадаємо, Пол Манафорт був політтехнологом “Партії регіонів” і очолював передвиборний штаб чинного президента США Дональда Трампа до скандалу через “чорну бухгалтерію” ПР.

ФБР вивчає великі грошові перекази від офшорних компаній колишнього політтехнолога Партії регіонів Пола Манафорта на рахунки в США, щоб з’ясувати, чи не відмивав він гроші для уряду України часів Віктора Януковича.

ЗМІ з посиланням на українських прокурорів писали, що Манафорт 17 разів приїжджав в Україну в 2014 і 2015 роках для роботи на виборах.

Як відомо, Манафорт є центральною фігурою в розслідуванні спеціального радника Роберта Мюллера про можливу змову між кампанією Трампа і Росією, через числені зв’язки Манафорта з росіянами і його роботу з Януковичем. У  цій справі Манафорт не визнав себе винним, але він узятий під домашній арешт і постане перед судом у вересні 2018 року.

Нещодавно стало відомо, що колишній голова адміністрації президента Віктора Януковича та заступник голови фракції “Опозиційний блок” Сергій Льовочкін просив в українських олігархів гроші для колишнього політтехнолога Пола Манафорта.

Читайте також: Нові факти з розслідування The Guardian про те, як Манафорт хотів інформаційно знищити Тимошенко

або The Guardian: Манафорт ухвалював таємні операції проти Тимошенко на користь Януковича

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE