Politerno > Україна і світ > У Порошенка подумують перенести вибори президента – ЗМІ

У Порошенка подумують перенести вибори президента – ЗМІ

  • 23 Серпня, 2018
  • 1603 Переглядів
  • 0

В Адміністрації президента розглядають можливість перенесення виборів глави держави з весни на літо 2019-го.

Про це заявляє перший заступник головного редактора DT.UA Сергій Рахманін у своїй статті “Який строк отримає Порошенко?”, оприлюдненій на сайті видання 23 серпня.

За словами Рахманіна, зміщення термінів виборів вигідне команді Порошенка з кількох причин.

“По-перше, чим нижче явка, тим простіше маніпулювати результатами голосування, тим більше простору для підтасувань. А в період відпусток, канікул та інших вакацій відвідуваність виборчих дільниць знижується природним чином”, – пише журналіст.

“По-друге, молодь, що належить до найменш дисциплінованих електоральних груп, влітку виконує свій обов’язок особливо неохоче. А виборці 18+, за традицією, не схильні поважати чинну владу. По-третє (не смійтеся), президентські технологи серйозно вважають, що виборці влітку добріші, ніж ранньою весною і легше прощають владі помилки”, – йдеться також у статті.

За словами Рахманіна, можливий план президента щодо перенесення виборів спирається на нестиковку, присутню в тексті Конституції.

“Частина перша статті 103 Основного закону встановлює: президент обирається строком на п’ять років. Частина п’ята цієї ж статті визначає датою проведення чергових президентських виборів “останню неділю березня п’ятого року повноважень Президента”. І, нарешті, частина перша статті 104 роз’яснює, що відлік президентських повноважень починається з моменту прийняття присяги”, – зазначає заступник головного редактора.

Він нагадує, що попередні вибори відбувалися в травні 2014 року, а не в березні, як визначено Конституцією. Порошенко присягнув 7 червня 2014 року і за формулою “від дзвінка до дзвінка”, повноваження чинного гаранта мають закінчитися 7 червня 2019 року.

Також Рахманін зазначає, що ні жоден президент України не перебував на президентській посаді аптекарськи точний п’ятирічний термі та що формула “від дзвінка до дзвінка” до президентських повноважень в принципі незастосовна.

Водночас за його словами, президент може спробувати домогтися зміни дати проведення виборів через Конституційний суд.

“Подання (якщо Порошенко все ж таки  наважиться  зіграти в цю гру) вирушить до  КС вже восени. І його автором буде, найімовірніше, не сам Петро Олексійович”, – зазначає автор статті.

23 серпня народний депутат від “Народного фронту” Леонід Ємець у своєму Facebook написав що, “за його інформацією готується подання до Конституційного Суду з метою перенесення дати виборів президента України”.

На прохання журналістів прокоментувати вказану інформацію голова Верховної Ради Андрій Парубій у четвер заявив, що “з офіційних джерел йому про це невідомо” та наголосив, що, згідно з Конституцією, ці вибори мають відбутися останньої неділі березня 2019 року.

“Я вважаю, що вибори мають відбутися відповідно до Конституції. Якщо я не помиляюся, згідно з Конституцією, вибори відбуваються останньої неділі березня п’ятого року повноважень. Тільки так я бачу законні підстави та законні умови”, – цитує спікера “Інтерфакс-Україна“.

Народний депутат фракції “Блок Петра Порошенка” Іван Вінник висловив упевненість, що дату чергових президентських виборів не переноситимуть.

“Я не думаю, що таке подання буде, а якщо воно і буде, я не вірю, що Конституційний суд може його підтримати, оскільки, на мою думку, немає ніяких підстав переносити волевиявлення громадян”, – сказав Вінник журналістам у Києві, відповідаючи на відповідне запитання.

Як повідомлялось, 23 серпня на урочистостях до Дня українського прапора в Дніпрі президент Петро Порошенко заявив, що шкодує, що у 2014 році під час виборчої кампанії обіцяв швидке завершення антитерористичної операції на Донбасі.

Як заявив заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько, Петро Порошенко шукатиме будь-який формат, що допоможе йому залишитись при владі. Він зазначив, що Порошенко може повторити долю Ющенка, який у 2009 році не пройшов до другого туру.

За даними  компанії GfK Ukraine Юлія Тимошенко зміцнює своє лідерство в президентському рейтингу, у півтори рази випереджаючи найближчого конкурента. Це підтвердило чергове опитування громадської думки. Свій голос за лідера «Батьківщини» нині готові 23,1% виборців, які визначилися і прийдуть на дільниці.

Чинного Президента Петра Порошенка, якого називали найвірогіднішим суперником Юлії Тимошенко у другому турі, підтримують 8 відсотків українців.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE