Politerno > Україна і світ > Турецька православна церква подала в суд на Константинополь і Варфоломія

Турецька православна церква подала в суд на Константинополь і Варфоломія

  • 17 Жовтня, 2018
  • 1760 Переглядів
  • 0

Турецька православна церква подала позов до суду на Константинопольський патріархат і патріарха Варфоломія через рішення приступити до надання автокефалії церкві в Україні.

Про це повідомляє РІА «Новини».

Як заявила прес-секретар патріархату Турецької православної церкві Севгі Еренерол, в позові зазначено, що «це справа політична і далека від релігії».

Вона також заявила, що Варфоломій «перевищив свої повноваження і втрутився у внутрішні справи країн».

Водночас богослов і публіцист протодиякон РПЦ Андрій Кураєв, коментуючи новину, зазначив: “При цьому забули уточнити, що ця “церква” складається з однієї сім’ї”.

“Церква була утворена в 1922 за наказом Турецького уряду, який намагався створити “національну” православну церкву, не пов’язану з грецьким православ’ям, і відповідно з грецьким націоналізмом. Очолив церкву Павло Каракіссарідіс, туркомовний грек з Малої Азії. Це була спроба відірвати греків, що живуть в Туреччині, від Греції і зробити їх патріотами молодої Туреччини. Витівка ця провалилася – крім невеликої кількості православних турків, так мінімуму греків, в це новоутворення ніхто не пішов”, – написав він у фейсбуці.

Кураєв зазначив, що ця церква завжди була вкрай нечисленна, проте існувала до недавнього часу і навіть мала дві громади за межами Туреччини. Світове православ’я не визнає цей рух через численні канонічні порушення, аж до одруженого єпископату і турецького націоналізму.

“У 2003 четвертим патріархом став онук першого з них, однак сумнівно, що його хтось висвячував, і найімовірніше церква функціонує як політична організація”, – уточнив богослов.

Як повідомлялось, Російська православна церква має намір призупинити служіння в Храмі гробу Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський в рішенні надати автокефалію Українській православній церкві.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтвердив намір дати українській церкві автокефаліюзняв анафему з патріарха Української православної церкви КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та позбавив московського патріарха права висвячувати київського митрополита.

15 жовтня Синод Російської православної церкви визнав неможливим її подальше перебування у євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) сказав, що Об’єднавчий Собор відбудеться тоді, коли буде статут і назва єдиної церкви, а наразі нічого цього ще немає.

Читайте також: Турецький гамбіт. Яка роль Ердогана в рішенні Варфоломія по Україні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE