Politerno > Україна і світ > Сподіваюся, зроблю щось, щоб заслужити: Сенцову вручили премію Сахарова (Фото – Відео)

Сподіваюся, зроблю щось, щоб заслужити: Сенцову вручили премію Сахарова (Фото – Відео)

  • 12 Грудня, 2018
  • 1311 Переглядів
  • 0

Українському політв’язню режисеру Олегу Сенцову в Страсбурзі вручили премію імені Сахарова, нагороду замість нього отримала його сестра Наталія Каплан.

Каплан під час церемонії 12 грудня зачитала листа від Сенцова, пише “Громадське“.

“Андрій Сахаров це безумовно людина, на яку варто рівнятися, і ставати навіть десь трохи поруч із ним — це занадто велика честь для мене: він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності і гуманізму”, – зачитала Каплан.

“Але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду“, – додав Сенцов у своєму зверненні.

Він також заявив, що історія з часом розставить все по місцях і той, кого раніше переслідували і зневажали, після смерті посяде гідне місце в світовій історії, і його ім’ям почнуть називати вулиці, кораблі, премії.

Як повідомлялося, в російській в’язниці Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів в Росії та на окупованих нею територіях. Однак через 145 днів він припинив голодування.

“За всі 145 днів не звільнили жодного українського політв’язня. Але це не означає, що Олег програв,” – сказала Каплан.

“Завдяки його вчинку про репресії з боку Росії заговорив увесь світ, Олег привернув величезну увагу до теми українських політв’язнів. Він уже переміг”, – додала вона під час вручення премії брату в Європарламенті.

Нагадаємо, Олег Сенцов, якого було незаконно затримано у травні 2014 року та засуджено до 20 років колонії суворого режиму у серпні 2015-го, утримується у російській колонії “Білий ведмідь” в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

9 жовтня український політв’язень Олег Сенцов став одним із фіналістів на отримання премії «За свободу думки» ім Андрія Сахарова.

25 жовтня Сенцов став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту.

Найбільша фракція Європарламенту висунула Сенцова на премію Сахарова. Загалом на премію пропонували висунути вісім людей і неурядових організацій. Після обговорення всі пропозиції увійшли до попереднього списку.

Також ми повідомляли, що українського режисера, політв’язня Олега Сенцова відзначили міжнародної премією у сфері журналістських розслідувань і захисту прав людини в усьому світі імені Сергія Магнітського.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримує Росія.

З 5 жовтня 2018 року росЗМІ заявили, що він припиняяяє голодування через погрози початку його примусового годування.

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE