Politerno > Україна і світ > Україна подала до ЄСПЛ позов проти РФ щодо захоплення моряків

Україна подала до ЄСПЛ позов проти РФ щодо захоплення моряків

  • 7 Січня, 2019
  • 1299 Переглядів
  • 0

Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків біля Керченської протоки.

Про це в понеділок повідомив у Facebook заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

“Уряд України виконав інструкції суду та подав 7 січня 2019 року повноцінну заяву у справі # 55855/18”, – написав він.

Ліщина пояснив, що уряд вимагає визнання судом факту порушення Російською Федерацією прав 24-х українських моряків в ході незаконного нападу на українські кораблі, поранення та захоплення моряків в Керченській протоці 25 листопаду 2018 року, їхнього незаконного утримання в пенітенціарних установах РФ та притягнення до кримінальної відповідальності.

“Уряд України вважає, що при цьому були порушені ст.ст. 2, 3, 5, 6 та 38 Конвенції”, – додав заступник міністра.

Згадані статті Європейської конвенції з прав людини стосуються, зокрема, права на життя, заборони катувань, права на свободу та особисту недоторканість, права на справедливий суд.

Він зазначив, що вогонь вів російський прикордонний корабель “Ізумруд”.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Як стало відомо, усі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що вони є військовополоненими.

Адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди адвокатів захоплених моряків днями заявив, що працівники ФСБ Росії тиснуть на військовополонених українських моряків.

Також відомо, що сім’ї 24 полонених Російською Федерацією українських військових моряків отримали одноразову грошову допомогу в розмірі 100 тисяч гривень.

Адвокат Ілля Новіков, посилаючись на дані свого підзахисного Романа Мокряка – одного з військовополонених українських моряків, повідомив, що у Керченській протоці росіяни випустили по українцям 1200 снарядів з гармати.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE