Politerno > Україна і світ > Бої за адмінресурс

Бої за адмінресурс

  • 25 Лютого, 2019
  • 1501 Переглядів
  • Comments Off

Адмінресурс деформації виборів грунтується на чотирьох основних елементах.

Перше – це лояльні і підгодовані спецслужби. Друге – це дресирована інфраструктура «покірного» ЦВК України. Третє – це корумповані або шантажовані владою місцеві суди, які незабаром запрацюють на повну потужність в боротьбі з політичними конкурентами Порошенка. Четвертий елемент – це коммерціанізоване МВС і поліція.

Насправді, адмінресурс на виборах це складна тимчасова, таємна, антидемократична і одноразова система, яка пронизує все суспільство від верху до низу, заради виконання одного, але важливого завдання – вплинути на результати голосування і не допустити зміни влади. Бо, при зміні влади, керівництво цих установ-основних елементів адмінресурсу, перші втрачають владу, власність, статус, а часто і свободу. Після виборів вони всі «розбігаються» по своїм «квартирам» – органам влади і ведуть звичайний бюрократично-комерційний образ життя за рахунок держави.

Адмінресурс, як система може успішно діяти тільки за умови наявності злагодженої роботи всіх чотирьох елементів. Крім цього, адмінресурс може працювати тільки на одну політичну силу, що представляє чинну владу – президента Порошенка. Ось чому Банкова робить зараз все, щоб зв’язати всі ці елементи адмінресурсу в єдиний ефективний антидемократичний механізм деформації волевиявлення українських виборців. Відсутність хоча б одного із зазначених елементів різко знижує ефективність всього механізму фальсифікації виборів, викликає великі політичні ризики та соціально-політичну напруженість в суспільстві.

Читайте від автора: Порошенко швидко перетворюється на Брежнєва

І тут у президента Порошенка, в його боротьбі за владу, виникла велика проблема. Міністр МВС Аваков відмовляється, з одного боку, брати участь у фальсифікації виборів, а з іншого боку, відмовляється йти зі своєї посади і поступитися місцем більш виконавчому чиновнику. Проти нього грає потужна четвірка українських політиків – президент Порошенко, глава РНБО Турчинов, прем’єр-міністр Гройсман і «примкнувший до них»  – голова Верховної Ради Парубій. Що стосується Генпрокурора Луценко, то він ще остаточно не самовизначився і намагається вижити в цій жорсткій боротьбі «всіх проти всіх».

У будь-якому випадку, виникає закономірне питання, невже цій «могутній», анти-аваковській четвірці не вистачає сил і політичних ресурсів, щоб скинути Авакова з посади міністра МВС? Адже час виборів швидко наближається. Швидше за все, Порошенко з Аваковим веде відчайдушний торг, який безпосередньо зачіпає інтереси і інших учасників цієї четвірки. Але, головна проблема в тому, що в торзі з Аваковим у президента Порошенка немає гарантій для виконання своїх обіцянок і домовленостей – занадто часто, за ці п’ять років, він обманював, «кидав» своїх союзників і політичних партнерів.

Але, навіть якщо Порошенко зараз переможе Авакова, то з огляду на традиційну «незграбну» кадрову політику, яку демонстрував президент Порошенко протягом цих п’яти років свого правління, чи не буде новий міністр МВС гіршим за Авакова?

Нарешті, останнє, найскладніше питання цієї битви за МВС. Що може зробити президент Порошенко з тими, хто зараз допоможе йому скинути Авакова, до початку активної фази виборчої кампанії або другого туру? Чи є в майбутньому у Порошенка місце і роль для того ж Парубія, Турчинова або Гройсмана? І чи не полетять їхні голови слідом за Аваковим для того, щоб у другому турі показати, як президент Порошенко рішуче бореться з «гідрою елітної корупції»? Народу таке сподобається, особливо перед виборами.

Виктор Небоженко

Читайте також: Аваков: заступник глави фракції БПП під слідством через заяви двох кандидатів

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE