Politerno > Україна і світ > Обіцяний Порошенком міжнародний аудит “Укроборонпрому” мав проводитись ще у 2017 році

Обіцяний Порошенком міжнародний аудит “Укроборонпрому” мав проводитись ще у 2017 році

  • 7 Березня, 2019
  • 1507 Переглядів
  • Comments Off

Тендер про міжнародний аудит державного концерну “Укроборонпром”, який пообіцяв ініціювати президент Петро Порошенко, був оголошений ще в 2017 році.

Про це свідчать дані системи закупівель “Prozorro”, пишуть “Наші гроші“.

За даними Prozorro, “Укроборонпром”  ще в листопаді 2017 року оголосив перший тендер щодо “консультаційних послуг” очікуваною вартістю 130 млн грн.

Тендер мали провести за процедурою двоетапного конкурентного діалогу.

Однак у грудні 2017 року його відмінили та оголосили наново з розподілом на три лоти, одним з яких був, безпосередньо, “незалежний аудит згідно з міжнародними стандартами”.

У ЗМІ відзначають, що у 2018 році тендерну документацію кілька разів змінювали, а потім відмінили частину змін.

Зокрема, остаточна версія обмежилася “5 підприємствами з кожного з 6 кластерів концерну з найбільшою вартістю активів за 2017 рік або 5 підприємствами з кожного з 6 кластерів, які мали найбільші прибутки та/або збитки за 2017 та 2018 роки”.

Тобто аудиту тридцяти підприємств.

Про бажання провести міжнародний фінаудит концерну заявили 4 компанії: словенська “Grant Thornton Advisory d.o.o.” та українські ТОВ “Ернст енд Янг Аудиторські послуги”, ТОВ “Грант Торнтон Легіс” і ТОВ “Бейкер Тіллі Україна”.

За умовами контракту, послуги мали надатися 1,5 роки після підписання договорів.

“У грудні 2018 року було оприлюднено учасників майбутніх торгів, і відтоді тендер не рухався. У системі немає даних про оголошення другого етапу конкурентного діалогу”, – зазначають ЗМІ.

За остаточною версією документації, міжнародному фінаудиту підлягали: концерн, підприємства-учасники концерну, акціонерні товариства в управлінні концерну.

Третій лот – юридичне консультування передбачав аналіз важливих договорів для концерну “на предмет реальності, дійсності, законності та наявності ризиків оскарження”.

6 березня президент Петро Порошенко заявив на засіданні Ради національної безпеки та оборони, що ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію усіх контрактів державного концерну “Укроборонпром”. 

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

4 березня вийшла ще одна частина розслідування, де стверджується, що в 2017 році ці ж люди поставили “Укрспецекспорту” російські висотоміри за завищеною в сім разів ціною. Чистий прибуток схемщиків тільки на одній цій угоді міг становити близько 300 тисяч доларів.

5 березня стало відомо, що син Олега Гладковського Ігор подав до суду на журналіста Дениса Бігуса.

Напередодні Ігор Гладковський відповів на розслідування журналістів про розкрадання в Укроборонпромі та пообіцяв скоро розказати, хто надіслав журналістам інформацію.

Сьогодні, 7 березня, Національне антикорупційне бюро провело обшуки у екс-першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Читайте також: “Це вже мародерство”. Як скандали з #Сіткою, Гладковським і “Євробаченням” позначаться на рейтингу Порошенка

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE