Politerno > Україна і світ > У “ЦПК” кажуть, що в історії про втручання США у роботу Луценка є 6 фейків

У “ЦПК” кажуть, що в історії про втручання США у роботу Луценка є 6 фейків

  • 28 Березня, 2019
  • 1344 Переглядів
  • Comments Off

“Центр протидії корупції” стверджує, що журналіст американського видання The Hill Джон Соломон 6 разів подав неправдиву інформацію у статті про нібито втручання США у роботу українських правоохоронців.

Про це “ЦПК” повідомляє на власному сайті.

Йдеться про колонку журналіста, в якій він розповідає, що посол Сполучених Штатів Марі Йованович сказала генпрокурору України Юрію Луценку не переслідувати членів “ЦПК”.

Однак активісти кажуть, що кримінальну справу проти них, про яку пише американець, відкривав ще попердній генпрокурор Віктор Шокін. Звинувачення стосувались розкрадання американської технічної допомоги у розмірі 4,4 млн доларів США.

“Це кримінальне провадження стало незаконним приводом для слідчих отримати доступ до банківських рахунків, операцій та фінансових й бухгалтерських документів ЦПК”, – зазначають активісти.

Однак Луценко після свого призначення назвав звинувачення безглуздими і такими, що “ганьблять Генеральну прокуратуру України”. Після цього справу закрили.

Крім того, активісти наполягають, що Луценко не міг отримати від посла США список тих, кого не потрібно переслідувати, адже на момент їхньої першої зустрічі справу про розкрадання коштів вже закрили.

Ще один фейк, який на думку “ЦПК” поширив американський журналіст, стосувався особисто генпрокурора. У колонці йдеться, що Луценка на Заході знали як “героя, що просидів  два роки в тюрмі за боротьбу з російською агресією”.

Однак активісти нагадали, що чиновника засудили у 2012 році, тобто за 2 роки до початку російської агресії в Україні. Звинувачення стосувались розкрадання коштів Міністерства внутрішніх справ під керівництвом Луценка та зловживання службовим становищем.

“Центр протидії корупції” також кажуть, що їх фінансує не лише бізнесмен Джордж Сорос та уряд США, про яких писав журналіст, а й інші донори та звичайні громадяни України.

Крім того, активісти відповіли на закиди журналіста про те, що нібито просили Сполучені Штати віддати 250 млн доларів колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, засудженого за відмивання коштів.

“Ми звернулися до уряду США утриматися від повернення вкрадених активів Лазаренка назад корумпованому уряду України”, – йдеться в матеріалі.

Антикорупціонери пояснюють, що закликали США повернути кошти через спеціальний незалежний фонд.

Журналіст Соломон також стверджував, що українські активісти не відповіли не його запити про коментар. Однак “ЦПК” каже, що останнім часом автор статті до них не звертався. Єдиний лист вони нібито отримали ще у жовтні 2018 року і вирішили не відповідати через те, що “Соломон має суперечливу репутацію серед американських медіа через поширення маніпулятивної та упередженої інформації”.

Як повідомлялось, в американському виданні The Hill знову з’явився матеріал про нібито втручання посольства Сполучених Штатів у роботу українських правоохоронців.

Матеріал вийшов як особиста думка журналіста Джона Соломона.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко в інтерв’ю виданню The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила “не переслідувати”.

У Державному департаменті США відповіли, що заяви Луценка неправдиві.

Аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд не вірить у те, що посол США в Україні Марі Йованович нібито дала Луценку список людей, яких попросила “не переслідувати”.

У НАБУ повідомили, що заява генерального прокурора Юрія Луценка, який публічно припускає, що бюро могло вплинути на вибори президента США, не відповідає дійсності та є абсурдною спробою дискредитувати незалежну антикорупційну інституцію. 

Центр протидії корупції заявляє, що генпрокурор Юрій Луценко сказав неправду, коли заявляв про нібито передачу йому послом США Марі Йованович списку “недоторканих”.

Трохи згодом син президента США Дональд Трамп-молодший розкритикував посла в Україні Марі Йованович через її критичні заяви у бік Білого дому.

Читайте також: Те, що у Порошенка мають намір прибрати Йованович, свідчить про можливість зриву виборів

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE