Politerno > Україна і світ > Палата представників Конгресу і 20 штатів виступили проти оголошеного Трампом надзвичайного стану

Палата представників Конгресу і 20 штатів виступили проти оголошеного Трампом надзвичайного стану

  • 6 Квітня, 2019
  • 1217 Переглядів
  • Comments Off

Палата представників Конгресу США подала позов до суду округу Колумбія проти введення Дональдом Трампом режиму надзвичайної ситуації в країні.

Про це в п’ятницю, 5 квітня, повідомляється на сайті спікера нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі.

“Адміністрація (Трампа. – ред.) знехтувала засадничим принципом поділу влади і узурпувала законодавчу владу, якою відповідно до конституції наділений Конгрес”, – йдеться в тексті позову.

Того ж дня 20 штатів США подали в суд Каліфорнії спільне клопотання з вимогою накласти попередню судову заборону на використання Трампом коштів для зведення прикордонної стіни доти, поки не буде розглянуто їх колективний позов.

Про це вона повідомила у Twitter, передає “Голос Америки”.

Йдеться про позов коаліції американських штатів від 19 лютого, в якому теж міститься скарга на рішення президента ввести режим НС для фінансування стіни.

Нагадаємо, 21 грудня 2018 Конгрес США не затвердив проект бюджету на наступний фінансовий рік через розбіжності з Трампом, який вимагав виділити 5,7 млрд доларів на зведення стіни вздовж кордону з Мексикою.

Конгресмени погодилися виділити на ці цілі лише 1,4 млрд. Ця суперечка призвела до найдовшого “шатдауну” в історії США – припинення роботи низки федеральних установ через відсутність фінансування. “Шатдаун” тривав 35 днів до 25 січня.

Палата представників Конгресу США для  завершення “шатдауну” прийняла два законопроекти про фінансування уряду.

25 січня президент США Дональд Трамп запропонував відновити роботу уряду до 15 лютого, так і не змусивши демократів виділити $ 5,7 мільярдів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Після того як конгресмени в черговий раз не погодилися з вимогами Трампа, 15 лютого він підписав указ про введення в США режиму надзвичайної ситуації.

У березні стало відомо, що завдяки режиму НС президент США має намір отримати вже понад 8 млрд доларів для будівництва стіни.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE