Politerno > Тернопільщина > Оренда і продаж комунального майна Тернополя… де тебе шукати, де тебе знайти

Оренда і продаж комунального майна Тернополя… де тебе шукати, де тебе знайти

  • 9 Травня, 2019
  • 2379 Переглядів
  • Comments Off

Громада міста має знати, хто й за яку ціну користується її майном, які приміщення планують продати, а що здають в оренду. Зробити цю інформацію доступною — ключове завдання системи електронних торгів «ProZorro.Продажі».

Про результати застосування сервісу в Тернополі — далі в статті.

«ProZorro.Продажі» — електронна торгова система, створена за ініціативи Міністерства економічного розвитку й торгівлі України спільно із Transparency International Україна. Проект запущено наприкінці 2016 року, а вже через два роки до «ProZorro.Продажі» приєдналося близько 30 міст.

«ProZorro.Продажі» — це не лише платформа на якій проводяться торги, це система яка встановлює чіткі та рівні для всіх учасників правила та зобов’язує їх дотримуватись. Сервіс інформує про лот, умови аукціону, замовника торгів, вимоги до пропозицій, критерії вибору переможця тощо. Також можна поставити запитання щодо аукціону чи роз’яснення його умов. Відповідь розміщується на сайті, на сторінці виставленого лоту.

Відкритість системи дає можливість ознайомитися із результатами та учасниками аукціону. Якщо тендерні умови прописані під конкретного учасника, або аукціон відбувся із порушеннями, результати можна оскаржити в суді.

Часто інформація із «ProZorro.Продажі» стає основою для журналістських розслідувань у викритті корупційних схем.

Успіхи в продажах: вартість зросла до 12 млн грн

Тернопіль став другим містом в Україні, що долучилося до використання новинки.

Успішним прикладом електронних торгів був нещодавній продаж комунального приміщення за адресою бульвар Т.Шевченка, 37.


Під час аукціону ціна лота, із початкового мільйона, зросла у 12 разів і накінець становила 12 200 900 гривень. Тобто 1 квадратний метр приміщення вартував майже 82 тисячі гривень, що на сьогодні є найдорожчою ціною продажу комунального майна в Тернополі через цю електронну систему.

Гроші отримані від продажу надійдуть до бюджету міста.

Недосконала процедура для ефективної здачі в оренду

З ініціативи експертів Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», минулоріч Тернопільська міська рада ухвалила рішення, про використання системи «ProZorro.Продажі» при здачі об’єкта комунальної власності в оренду. Попри перспективність такого рішення, його реалізація зараз викликає багато труднощів.

«Із часу прийняття змін лише одне комунальне приміщення було подане, як лот на ProZorro. Продажі. Йдеться про здачу в оренду дитячого садочка на вулиці Карпенка. Також на сайті міськради було оголошення про здачу в оренду приміщення в травмпункті, але потім його передали в користування поліції», — розповідає Катерина Кондратюк, експертка Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», представниця ГС «Ради Бізнесу Тернопілля».

Процедура подання оголошення про здачу в оренду комунального майна потребує удосконалення.

«Щоби лот потрапив на сервіс, управління спершу розміщує оголошення про нього на сайті міської ради. Далі потрібно, щоби протягом 10 днів, не менше як двоє осіб виявили намір брати участь в оренді. І вже аж після цього інформація з’являється у ProZorro», — пояснює експертка. — Крім цього, перелік документів, які вимагає управління при поданні заяви про намір є неправильним, адже згідно Положення міської ради, для цього потрібні лише паспорт та ідентифікаційний код».

Потрібне ширше інформування тернополян

Проблему оренди майна активно обговорювали на форумі «Ми — реформи», що відбувся 12 квітня у Тернополі.

Під час презентації цього кейсу, присутні підняли проблему низького інформування населення про можливості оренди комунального майна через ProZorro. Так, деякі із тернопільських підприємців навіть не знали, що працює такий он-лайн сервіс. Тому пропозицією до міської ради прозвучало прохання більше інформувати тернополян про оренду чи продаж через ProZorro.

Отже, щоб оренда комунального майна через «ProZorro.Продажі» якісно працювала, потрібно врегулювати процедуру виставлення оголошення про лот, встановити чіткий перелік необхідних документів для участі в аукціоні згідно новоприйнятих змін до рішення, здійснювати контроль за вимогами до орендаря, інформувати громаду про цю можливість. Доцільно було би спростити і механізм «потрапляння» комунального майна у систему «ProZorro.Продажі».

Довідка: Ця аналітична довідка підготовлена Коаліцією ГО «Тернопільський центр реформ» у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї довідки є винятковою відповідальністю Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США

Марія Карабин, аналітик «Тернопільського центру реформ»

Читайте також: На сесії Тернопільської міськради депутати підтримали новий Статут громади та розглянули близько 150 питань

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE