Politerno > Україна і світ > Луценко обізвав Лещенка та заявив, що має платіжки “Burisma” сину Байдена і хоче бути інформатором Трампа

Луценко обізвав Лещенка та заявив, що має платіжки “Burisma” сину Байдена і хоче бути інформатором Трампа

  • 14 Травня, 2019
  • 1629 Переглядів
  • Comments Off
Луценко

Нардепу Сергію Лещенку можуть оголосити про підозру за розголошення даних досудового слідства в його публікації про так звану чорну касу Януковича.

Про це генпрокурор Юрій Луценко заявив на брифінгу 14 травня.

“Лещенко буде викликаний до слідчих і, ймовірно, йому буде вручено підозру за розголошення даних слідства у справі так званої “чорної каси Януковича”, яка привела до втручання в американські вибори з української території”, – сказав він. 

“Журналісти не несуть відповідальності за розголошення матеріалів, але пан Лещенко як народний депутат, точно її понесе. Або він вкаже, хто йому злив інформацію, або буде відповідати самостійно”, – додав Луценко.

Він назвав Лещенка “політичним скунсом”, який разом з Артемом Ситником впливав на вибори у США у 2016 році, коли публікував інформацію про так звану “амбарну книгу Януковича” і про прізвище колишнього політтехнолога Партії регіонів і керівника виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта у ній.

“У світі є така тваринка, яка називається скунс. Вона відома не розумовими здібностями, а лише тим, що може зіпсувати повітря настільки, що навколо неї не залишається можливості бути нікому з нормальних людей. Сергій Лещенко є саме таким прикладом такого політичного скунса”, – сказав Луценко.

За його словами, сьогодні Лещенко намагається перевести стрілки на нього.

“Не я штовхав Лещенка воювати з Трампом, не я натякав йому, щоб він говорив тільки про Манафорта, але забув сказати, що в списках “чорної каси” є й інший американець Крейг, наближений до іншої політичної партії США. Сергій Лещенко і ті, хто його підтримав, часто на небезоплатній основі з боку американського посольства в Україні, роздмухували цей скандал, намагаючись допомогти одному з кандидатів на посаду президента США у 2016 році”, – сказав Луценко.

Генпрокурор розповів, що він, коли прийшов в офіс ГПУ і знайомився з багатьма справами, то звернув увагу на справу колишнього міністра уряду часів Януковича Миколи Злочевського та його фірму Burisma Holdings.

“По цій справі було 11 проваджень, але вони зводилися до трьох питань: незаконні рішення міністерства природних ресурсів, які видавали рішення на видобуток газу фірмам Злочевського, відмивання брудних коштів, несплата податків в особливо великих розмірах фірмами, кінцевим бенефіціаром яких був Злочевський”, – розповів Луценко.

Він додав, що ці справи у грудні 2015 року генпрокурор Віктор Шокін передав до НАБУ і САП, але САП і НАБУ не хотіли проводити слідство, тому справу про ймовірне відмивання коштів і несплату податків повернули в ГПУ, а дві інші лишило собі. 

“Ця справа була ключовим питання, з яким до мене звернулися засоби інформації США і яким я дав інтерв’ю. Мої відповіді були повними і чесними. Я не буду наслідувати  приклад Ситника, який використовує кримінальні провадження на підтримку тої чи іншої політичної сили у США. А дії Лещенка і інших скунсів, які втягують вже обраного президента Зеленського в це протистояння, вважаю неприпустимими”, – сказав Луценко.

Він додав, що кілька місяців тому справу Злочевського відновили і саме у рамках цього розслідування викличуть Лещенка до слідчих.

Читайте також: Луценко торгується з командою Трампа за своє майбутнє – Лещенко (Відео)

Луценко вважає, що посол США в Україні Марі Йованович протягом своєї каденції необ’єктивно оцінювала роботу українських правоохоронних органів.

“На жаль, так сталося, що посол США, тепер уже колишній посол (за повідомленнями ЗМІ, Йованович у травні має залишити посаду ), не завжди доносив об’єктивну інформацію про ситуацію в нашій країні, зокрема, стосовно правоохоронних органів”, – зазначив генпрокурор.

На його думку, “посол була надто суб’єктивною в розділенні на своїх і чужих”. Зокрема, вона нібито мала “фаворитів посольства, які були завжди праві” та “поганих” осіб.

До “фаворитів посольства”, за словами Луценка, Йованович відносила, зокрема, народного депутата Сергія Лещенка та директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Водночас, генпрокурор наголосив, що не вважає НАБУ, яке підтримувала посол США, ефективним слідчим органом.

“Єдиним аргументом може бути лише результат. Якщо в ГПУ і наших колег 2800 вироків по корупції категорії “Б”, а в НАБУ – 0 вироків категорії “А” за три роки, якщо в нас 112 млрд гривень повернутих коштів, а в НАБУ півмільярда за три роки, мені здається це аргумент того, що хтось працює ефективно, а хтось близький до діагнозу імпотенції”, – вкотре нагадав Луценко про успіхи підконтрольного йому відомства.

При цьому генпрокурор сказав, що хотів використати власне знайомство з адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані для того, “щоб у президента США був стабільний канал інформації про Україну”.

Луценко заперечує, що спілкувався з Джуліані для того, щоб заручитись підтримкою США і втриматись на посаді.

Генпрокурор також додав, що вважає важливим для України візит Джуліані, скасований через причетність нардепа Лещенка до команди новообранного президента Володимира Зеленського.

Читайте також: Йованович залишиться. Чому Порошенку не вдасться збити американського посла

Генпрокурор заявив, що готовий передати слідчим США матеріали зі справ, де фігурував екс-міністр екології Микола Злочевський і американські громадяни, зокрема син екс-віце-президента США Джо Байдена Хантера.

“Після того як відбулася у нас революція, зміна влади і абсолютно зрозумілим став наш євроатлантичний вибір, пан Злочевський запросив на початку 2014 року до правління своєї компанії ряд представників, тісно пов’язаних із вищим керівництвом США, зокрема віце-президента США (Джо Байдена – ред.) та держсекретаря США. В принципі, в цьому немає жодного правопорушення з точки зору українського законодавства”, – сказав Луценко.

“Тепер ми вже вилучили всю документацію і бачимо всі суми платежів цим та іншим особам. Компанія “Burisma” сплачувала фізичним особам, як наприклад пану Кваснєвскому, так і юридичним особам, які пов’язані із сином пана Байдена, якого зовуть Хантер Байден. Я можу сказати що це мільйонні платежі. Не можу повідомити ні дати, ні платіжки, але вони є у нас в розпорядженні. Ми нарешті їх отримали в установленому законом порядку цього року”, – додав генпрокурор.

Луценко кілька разів наголосив, що українське законодавство вони не порушили.

“Чи порушили вони американське законодавство судити не мені… Я готовий зустрітися з керівництвом правоохоронних органів США для того, щоб надати їм усі необхідні матеріали, аби вони перевірили усіх американських громадян, причетних до компанії “Burisma” на законність їхніх дій”, – сказав Луценко. 

Читайте по темі: Навіщо ГПУ оголосила нову “підозру” Злочевському і чи зіллє Луценко компромат на Порошенка

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE