Politerno > Україна і світ > Наслідки “правок Лозового”: прокуратура створила посаду “тримача черги” під судом (Відео)

Наслідки “правок Лозового”: прокуратура створила посаду “тримача черги” під судом (Відео)

  • 15 Травня, 2019
  • 1054 Переглядів
  • Comments Off

Військова прокуратура завела в штаті працівника, який з опівночі і до 6-7 ранку тримає чергу під судами, щоб слідчі могли подати клопотання для проведення слідчих дій у рамках своїх розслідувань.

Про це повідомляє програма “Наші гроші з Денисом Бігусом”, яка слідкувала за подачею клопотань у Печерському суді Києва.

“У них є людина, яка на роботу не ходить. Сугубо займається… ну штатник… його робочий режим з 12 ночі до 6-7 ранку. Він нічого не робить, він включений у групи всіх проваджень, які є. Це (тримати чергу – ред.) сугубо в нього така задача”, – розповів журналістам один зі слідчих. 


Відзначається, що клопотання у Печерському суді приймають тільки з 9 до 12 години дня і то обмежену кількість, тому є нічна черга, списки і навіть бійки. Ще одну чергу 60-70 слідчим і прокурорам доводиться вистояти у самому суді.

Усе це є наслідком так званих “поправок Лозового”.

Більше того, клопотання, які є таємницею слідства, приймає не голова Печерського райсуду Руслан Козлов, а його помічниця, а на самих документах не ставлять жодних відміток про отримання чи реєстрацію.

За словами слідчих, бували моменти, коли помічниця судді просто ігнорувала список черги та відмовлялася брати клопотання, хоча за законом не може в цьому відмовити.

Відзначається, що таким чином суд може контролювати справи в ручному режимі.

Нагадаємо, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Зокрема, парламентарі врахували шкідливі правки депутата від Радикальної партії Андрія Лозового.

Ці правки передбачають те, що всі процесуальні рішення, які тою чи іншою мірою обмежують права громадян, мають погоджувати у процесуального керівника і у слідчого судді, який ці клопотання розглядає. Крім того, правки зменшують строки розслідування до 3 чи 6 місяців.

Після цього низка депутатівюристів та актикорупціонерів заявили, що до прийнятого закону нардеп-“радикал” Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

15 березня 2018 року Верховна рада відхилила законопроект зі змінами до кримінального судочинства, що скасовують дію “правок Лозового”.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE