Politerno > Україна і світ > “Голос” хоче карати за втручання у переговори щодо звільнення політв’язнів

“Голос” хоче карати за втручання у переговори щодо звільнення політв’язнів

  • 9 Вересня, 2019
  • 1232 Переглядів
  • Comments Off

Фракція “Голос” запропонувала запровадити кримінальну відповідальність за самовільне втручання у переговори з російською владою щодо звільнення українців.

Про це пзаявив голова фракції “Голос” Сергій Рахманін під час засідання погоджувальної ради парламенту.

Звільнення українських заручників не знижує, а посилює актуальність плану деокупації окупованих територій… щоб ми мали чітке уявлення про можливі межі компромісів, на які держава готова піти у розв’язанні цієї складної проблеми. Депутатами фракції “Голос” уже доопрацьований і найближчим часом буде зареєстрований законопроект щодо криміналізації несанкціонованих перемовин із представниками країни-агресора. Я думаю, що це питання теж має бути включене до порядку денного сесії – і, сподіваюся, буде розглянуто колегами”,  – сказав Рахманін.

Перед тим Тарас Батенко (“УКРОП”) також заявив про позицію групи “За майбутнє” з даного питання: “Ми переконані, що українська держава докладає максимум зусиль для того, щоб витягнути українців із російських казематів. І ми хочемо бачити найближчим часом представлення стратегії від керівництва держави плану реінтеграції окупованих територій Донбасу та Криму – і в тому числі зрозуміти, що таке компроміс, до якого нас закликають деякі опозиційні партії, і яка межа цього компромісу. Путін намагатиметься втягнути Україну в окупаційну логіку, переслідуючи свої інтереси. Тому ми не можемо допустити попадання в пастку на шляху до звільнення всіх українців на окупованих територіях Донбасу і Криму”.

Група “За майбутнє” підтримує законодавчу ініціативу про запровадження покарання за ведення переговорів від імені України не уповноваженими на це особами.

“Питанням визволення наших бранців із російського полону, переговорним процесом повинна займатися держава, а не політичні партії чи окремі політичні діячі на догоду власному піару. За умов, коли так важко знайти спільну мову з країною-агресором щодо звільнення українських громадян із полону, втручання у процес переговорів сторонніх приватних осіб не наближає мир, а лише його віддаляє”, – зазначив Батенко.

Кілька років тому кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук був уповноважений на ведення переговорів щодо звільнення полонених із окупованого сходу України, але згодом його від переговорів офіційно відсторонили.

Коли влітку 2019 року з’явився шанс на великий обмін політв’язнів Кремля на осіб, у яких зацікавлена Росія, Медведчук поїхав до московського СІЗО “Лефортове”, а потім говорив про обмін із Путіним у Владивостоку. У соцмережах ходили чутки, що саме через втручання Медведчука обмін політв’язнів затягнувся.

Крім того, під час виборчих кампаній Віктор Медведчук декілька разів літав зі своїми соратниками до Росії на переговори то з прем’єром РФ, то з керівником “Газпрому”.

Читайте також: Звільнення українських політв’язнів: успіх, його ціна, що далі

Як повідомлялось, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Після повернення, усіх українських моряків разом з їхніми рідними з “Борисполя” привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених  українців – до лікарні “Феофанія”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що домовленості президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним були виконані в повній мірі обома сторонами.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп назвав обмін між Україною та Росією ув’язненими особами “можливо, першим гігантським кроком до миру”. Ключові європейські структури також відреагували на звільнення українських політв’язнів.

Державний департамент США привітав звільнення 35 українських політв’язнів та закликав Москву звільнити інших ув’язнених громадян України.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів Каті Пірі розчаровані звільненням Цемаха. Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Активісти Нацкорпусу провели акцію протесту під Солом’янським апеляційним судом через звільнення з-під варти свідка у справі катастрофи малайзійського рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха. 

Також стало відомо, що Нідерланди поки не ініціюватимуть обговорення в Брюсселі питання щодо фігуранта справи збитого MH17 Володимира Цемаха та обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

У свою чергу розслідувач “Bellingcat” Христо Ґрозев припускає, що український суд звільнив бойовика Володимира Цемаха у рамках підготовки до обміну, бо у справі MH17 вистачає доказів.

Перед обміном Нідерланди змогли допитати бойовика Володимира Цемаха у справі МН17 і просили Україну не видавати його Росії.

Українських моряків разом з їхніми рідними з “Борисполя” привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених  українців – до лікарні “Феофанія”.

Читайте також: Обмін ціною антиросійської коаліції

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE