Politerno > Україна і світ > Держдеп США закликав РФ звільнити решту політв’язнів, у тому числі кримських татар

Держдеп США закликав РФ звільнити решту політв’язнів, у тому числі кримських татар

  • 8 Вересня, 2019
  • 878 Переглядів
  • Comments Off

Державний департамент США привітав звільнення 35 українських політв’язнів та закликав Москву звільнити інших ув’язнених громадян України.

Про це йдеться в повідомленні речниці Державного департаменту Морган Орґатус 8 вересня.

«Ми постійно закликали звільнити 24 членів українських екіпажів, затриманих Росією після нападу на українські кораблі в Чорному морі біля Керченської протоки в листопаді 2018 року, а також Олега Сенцова та інших політичних в’язнів. Ми вітаємо повідомлення про те, що вони повернулися додому. Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх інших українців, включно із представниками кримськотатарської громади, які все ще залишаються несправедливо ув’язненими», – заявила Орґатус.

Також вона закликала до «більш активного діалогу між Росією та Україною».

“Президент Зеленський чітко заявив про свою прихильність досягти дипломатичного вирішення конфлікту, підбурюваного Росією на сході України. Ми підтримуємо зусилля президента Зеленського і закликаємо Росію виконати всі свої зобов’язання, взяті нею в рамках Мінських угод”, – підсумувала речниця Держдепу.

Читайте також: Звільнення українських політв’язнів: успіх, його ціна, що далі

Як повідомлялось, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Після повернення, усіх українських моряків разом з їхніми рідними з “Борисполя” привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених  українців – до лікарні “Феофанія”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що домовленості президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним були виконані в повній мірі обома сторонами.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп назвав обмін між Україною та Росією ув’язненими особами “можливо, першим гігантським кроком до миру”. Ключові європейські структури також відреагували на звільнення українських політв’язнів.

Напередодні 40 євродепутатів, серед них і Каті Пірі, звернулися до президента України Володимира Зеленського з письмовим проханням не вносити Цемаха до списку осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ.

Серед іншого автори листа вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи авіалайнера MH17.

Слідчі JIT і депутатка з Нідерландів Каті Пірі розчаровані звільненням Цемаха. Звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха Пірі назавала “тривожним” сигналом.

Активісти Нацкорпусу провели акцію протесту під Солом’янським апеляційним судом через звільнення з-під варти свідка у справі катастрофи малайзійського рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха. 

Також стало відомо, що Нідерланди поки не ініціюватимуть обговорення в Брюсселі питання щодо фігуранта справи збитого MH17 Володимира Цемаха та обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

У свою чергу розслідувач “Bellingcat” Христо Ґрозев припускає, що український суд звільнив бойовика Володимира Цемаха у рамках підготовки до обміну, бо у справі MH17 вистачає доказів.

Перед обміном Нідерланди змогли допитати бойовика Володимира Цемаха у справі МН17 і просили Україну не видавати його Росії.

Українських моряків разом з їхніми рідними з “Борисполя” привезли до військового госпіталю у Києві, а інших звільнених  українців – до лікарні “Феофанія”.

Читайте також: Обмін ціною антиросійської коаліції

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE