Politerno > Україна і світ > Зеленський каже, що “зради” у “формулі Штайнмаєра” немає і він не здасть Україну (Відео)

Зеленський каже, що “зради” у “формулі Штайнмаєра” немає і він не здасть Україну (Відео)

  • 3 Жовтня, 2019
  • 1230 Переглядів
  • 0

Президент України Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення до громадян, в якому пояснив суть “формули Штайнмаєра”.

Президент пообіцяв не перетинати “червоні лінії” на переговорах “Нормандської четвірки”.

“Я поважаю конституційне право кожного громадянина України на протест. Я чую вас, і повірте, я ніколи не здам Україну. В той же час я дуже прошу усіх зважено і спокійно підійти до ситуації та не піддаватись на маніпуляції і провокації деяких осіб. Вони дуже хочуть використати вас, і повернути собі можливість по грабунку, стати жертвами політичного переслідування та уникнути кримінальної відповідальності. Цього не буде. Все буде Україна!”, – заявив глава держави.


Говорячи про причини узгодження “формули” українською делегацією в Тристоронній контактній групі, Зеленський нагадав, що другий президент України Леонід Кучма не подписвал загальних документів з бойовиками ОРДЛО, а відправив окремий лист спецпредставникові ОБСЄ Мартіну Сайдіку. Зеленський підкреслив, що узгодження “формули Штайнмайера” було необхідною умовою для зустрічі “Нормандської четвірки”.

При цьому він не згадав, що на письмових гарантіях її виконання наполягала російська сторона.

“Чи передбачає вона (“формула Штайнмайера” – ред.) , що вибори в Донбасі пройдуть завтра і під дулом кулеметів? Ні. Чому три роки тому тодішній президент України заявляв про початок роботи з імплементації цієї формули? Невже він хотів зрадити Україну? Ця формула говорить тільки про одне – коли має запрацювати так званий закон про “особливий статус” Донбасу. Зокрема, після проведення місцевих виборів, які пройдуть за Конституцією України, законодавством України і після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори пройшли згідно з міжнародними демократичними стандартами. Ось із чим погодилася України в Мінську”, – розповів Зеленський у відеозверненні, опублікованому ввечері в четвер, 3 жовтня.

За словами президента, переговори “Нормадской четвірки” є “єдиним майданчиком”, де на вищому рівні обговорюються умови мирного врегулювання в Донбасі. Зеленський пообіцяв на зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним відстоювати національні інтереси і не перетинати “червоні лінії”.

Нагадаємо, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Мінську Тристороння контактна група (ТГК) погодила текст так званої «формули Штайнмаєра». Нею передбачено, зокрема, запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України. Утім, повний погоджений текст наразі не оприлюднений.

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію проти капітуляції”.

Представники націоналістичних сил увечері 1 жовтня пікетували Офіс президента в Києві, вимагаючи не підтримувати «формулу Штайнмаєра» і не продовжувати «капітуляцію».

Парламентські фракції партій “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”  і “Голос” виступили категорично проти погодження “формули Штайнмаєра”. 

Також стало відомо, що Тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст “формули Штайнмаєра” у редакції, запропонованій у вересні, але спільного підписання документу не було.

2 жовтня на засідання фракції “Слуга народу” приїхав президент Володимир Зеленський. Перед цим президент Володимир Зеленський провів зустріч з головами парламентських фракцій.

Російське видання “Коммерсант” оприлюднило підписи всіх сторін під погодженням так званої “формули Штайнмаєра” щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Під час зустрічі з представниками парламентських фракцій президент Володимир Зеленський переконував, що про капітуляцію України після підписання так званої “формули Штайнмаєра” не йдеться. У той же час пояснити свою позицію з трибуни Ради глава держави відмовився.

2 жовтня у Києві на Майдані Незалежності та у Харкові на площі Свободи протестують проти погодження Україною “формули Штайнмаєра” на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Міністерство оборони опублікувало роз’яснення щодо розведення сил на Донбасі.

Читайте також: “Так, він грав на піаніно своїм членом”. Як західні ЗМІ знущаються над Зеленським після скандалу з Трампом

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE