Politerno > Україна і світ > В Міноборони розповіли про деталі розведення військ на Донбасі

В Міноборони розповіли про деталі розведення військ на Донбасі

  • 2 Жовтня, 2019
  • 1194 Переглядів
  • 0

Міністерство оборони опублікувало роз’яснення щодо розведення сил на Донбасі.

Відповідне повідомленні опубліковане на сайті Міноборони у середу.

Вказується, що процес розведення військ дозволить створити ділянки безпеки для роботи міжнародних гуманітарних і безпекових організацій, а також дасть змогу провести розмінування територій.

Згадані ділянки мають протяжність близько 3 км (з 410 км загальної лінії розмежування). Збройні Сили України технічно готові до процесу розведення, дотримуючись всіх взятих зобов’язань, і зроблять все можливе, щоб запобігти втратам в рядах українських військовослужбовців і захистити людей.

“Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким що має здійснюватися обома сторонами. Основна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів”, – сказано у повідомленні.

Процес розведення військ (сил) реалізується в рамках досягнутих в попередні роки домовленостей в Мінську: протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року і комплексу заходів щодо виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.

У 2016 році було підписано рамкову рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянках, межі яких закріплені в домовленостях: в Золотому, Петровському та Станиці Луганській. Зараз проходить його реалізація.

Зазначається, що процес розведення військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап – відведення особового складу з обох сторін, другий – демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій.

Якщо зазначені умови не виконуються, процес розведення військ припиняється.

В Міноборони нагадали, що наразі у Станиці Луганській завершився перший етап розведення, і триває процес демонтажу інженерних споруд. Наступними ділянками розведення стануть населені пункти Золоте та Петрівське.

“При плануванні процесу розведення командуванням Збройних Сил України було враховано різні сценарії розвитку подій. Зокрема, у разі, якщо російсько-окупаційні війська ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці діятимуть адекватно”, – заявили в Міноборони.

Нагадаємо, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Мінську Тристороння контактна група (ТГК) погодила текст так званої «формули Штайнмаєра». Нею передбачено, зокрема, запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України. Утім, повний погоджений текст наразі не оприлюднений.

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію проти капітуляції”.

Представники націоналістичних сил увечері 1 жовтня пікетували Офіс президента в Києві, вимагаючи не підтримувати «формулу Штайнмаєра» і не продовжувати «капітуляцію».

Парламентські фракції партій “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”  і “Голос” виступили категорично проти погодження “формули Штайнмаєра”. 

Також стало відомо, що Тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст “формули Штайнмаєра” у редакції, запропонованій у вересні, але спільного підписання документу не було.

2 жовтня на засідання фракції “Слуга народу” приїхав президент Володимир Зеленський. Перед цим президент Володимир Зеленський провів зустріч з головами парламентських фракцій.

Російське видання “Коммерсант” оприлюднило підписи всіх сторін під погодженням так званої “формули Штайнмаєра” щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Під час зустрічі з представниками парламентських фракцій президент Володимир Зеленський переконував, що про капітуляцію України після підписання так званої “формули Штайнмаєра” не йдеться. У той же час пояснити свою позицію з трибуни Ради глава держави відмовився.

2 жовтня у Києві на Майдані Незалежності та у Харкові на площі Свободи протестують проти погодження Україною “формули Штайнмаєра” на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE