Politerno > Україна і світ > Фірма Дерипаски “обійшла” санкції, працює в Україні і вивозить сировину в РФ – “Схеми” (Відео)

Фірма Дерипаски “обійшла” санкції, працює в Україні і вивозить сировину в РФ – “Схеми” (Відео)

  • 18 Жовтня, 2019
  • 1137 Переглядів
  • 0

Дочірня компанія фірми наближеного до президента РФ Володимира Путіна олігарха Олега Дерипаски видобуває з українських надр кварцит, який перевозить до Росії для використання в російському оборонному комплексі. 

Про це йдеться у розслідуванні програми “Схеми: Корупція в деталях” на Радіо Свобода.

У травні 2018-го РНБО внесла до санкційного списку самого олігарха Дерипаску і три пов’язані із ним компанії. У цьому переліку є і компанія “Русал”. Але санкції оминули інші компанії Дерипаски, які ведуть реальну діяльність в Україні

Зокрема, “дочкою” російської компанії Дерипаски “Русал” є кіпрська компанія United Company Rusal Silicon Limited, яка із 2011 року є власником українського ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів”, де безпосередньо і видобувається цінний для оборонки ресурс – кварцит. 

Вагони із ним оформлюють на митному пункті, розташованому на межі території підприємства. Для цього на кар’єр приїжджає співробітник митниці.

На російські заводи щотижня відправляють сотні тон унікального українського мінералу, що становить майже весь обсяг видобутку за рік. Натомість українським підприємствам кар’єр продає лише невеликі об’єми, здебільшого – дрібний щебінь.

У 2018 році український кварцит купили два російські підприємства, одне з яких “Кремний-Урал” належить Дерипасці. Близкьо половини видобутих кварцитів поїхало на Новолипецький металургійний комбінат Володимира Лісіна, теж російського олігарха.

Не внесла СБУ до санкційного списку також нідерландську Emergofin B.V. – кінцевого бенефіціара United Company Rusal Silicon Limited.

Водночас Emergofin B.V. – одна із компаній, яка підозрюється Службою безпеки у «фактичному знищенні виробничих потужностей Запорізького алюмінієвого комбінату».

У 2006 році Олег Дерипаска разом з партнерами викупив контрольний пакет акцій Запорізького алюмінієвого комбінату – найбільшого в Україні виробника цього металу і конкурента компанії олігарха «Русал». Але вже через кілька років, за даними СБУ, нові власники поступово довели завод до повного банкрутства. За інформацією правоохоронців, звідти зрештою вивели гроші, вивезли обладнання, а Баницький кар’єр, який був частиною заводу, виділили в окреме підприємство. В 2011-му Україна повернула запорізький завод у державну власність, що спричинило судову тяганину, яка триває і досі.

Водночас саме Emergofin B.V. зараз залучена до судового позову Дерипаски, який виступає проти повернення акцій Запорізького алюмінієвого комбінату державі. Олігарх вирішив, що є постраждалою стороною у процесі повернення заводу Україні, і запросив компенсацію у майже 40 мільйонів доларів. Суди тривають досі.

У відповідь на запит «Схем» щодо причини такого вибіркового підходу до санкцій щодо компаній олігарха у РНБО відповіли, що «пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до О. Дерипаски та пов’язаних з ним юридичних осіб були винесені на розгляд РНБО Службою безпеки України».

У свою чергу, в СБУ журналістам так і не надали відповідь по суті, чому до санкційного списку не потрапили кілька дочірніх компаній, які належать російському олігархові. Але натомість там підкреслили, що Запорізький алюмінієвий завод і родовище кварцитів у Баничах – уже у власності держави.

Нагадаємо, у 2018 році Міністерство фінансів США зняло санкції з трьох енергетичних компаній, які належать російському олігархові Олегу Дерипасці.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE