Politerno > Україна і світ > “Здати нас із потрохами”: Кучма вже проти “формули Штайнмаєра”

“Здати нас із потрохами”: Кучма вже проти “формули Штайнмаєра”

  • 25 Жовтня, 2019
  • 1231 Переглядів
  • 0

Екс-президент України і голова делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма критично оцінює так звану “формулу Штайнмаєра”.

На думку Кучми, згадана “формула” не зможе стати ключем до врегулювання збройного конфлікту в Донбасі, доки не буде закону про роззброєння і кордон контролюватиме Україна, передає “Укрінформ”.

“Формула Штайнмаєра до миру на Донбасі не приведе, тому що це не формула миру”, – заявив експрезидент під час виступу у Чернігівському національному технологічному університеті в п’ятницю, 25 жовтня.

Він також вказав на небезпеку використання російською стороною згоди України на “формулу Штайнмаєра” для примусу Києва до подальших поступок на шкоду суверенітету і національній безпеці.

“А раптом ми дотиснемо українців, вони на нього погодяться, і ми повернемося…”, – пояснив мотиви росіян Кучма.

“Це взагалі “здати нас з потрохами”, так сказати”, – констатував експрезидент.

Пізніше, спілкуючись із журналістами в Чернігові, Кучма заявив, що “формулу Штайнмаєра” обговорювати можна, але впровадження в українське законодавство її сьогоднішнього варіанту неприпустиме.

“Формула Штайнмаєра. Ми 5 років від неї відбивалися. Зараз погодилися, але поки (…) перед цією формулою в законі не буде виведення всіх військ, техніки, роззброєння, кордон щоб був відданий Україні – нічого там не можна провести (місцеві вибори). Формула Штайнмаєра, яка повинна розглядатися на рівні Верховної Ради і так далі, це не капітуляція, це також шлях, ми повинні обговорювати, якщо є пропозиції. Ми не повинні відкидати все, що нам пропонують. Подумати над цим, але приймати чи не приймати – це вже інша справа. Звичайно, в тому вигляді, в якому нам пропонують, – ні.”, – сказав Кучма.

Експрезидент також відкинув ідею “особливого статусу” для Донбасу, назвавши її шляхом до фактично конфедеративному устрою, що неприйнятно для України.

Кучма нагадав про збиток, який завдали регіону бойові дії й окупація. Підкресливши, що цей фактор необхідно враховувати, перш ніж погоджуватися на якісь варіанти врегулювання. За словами експрезидента, на відбудову Донбасу буде потрібно не менше 100 млрд євро, і рішення цієї проблеми залежатиме, зокрема, від волі і відповідальності світових лідерів.

Говорячи про перспективи врегулювання, український представник в ТКГ нагадав, що ще в 2015 році заявляв, що “мир в Україні залежить від Бога і від Путіна”.

“Воно дійсно так. Господь Бог, вибачте, нас не бачить, нашу трагедію, а Путін не хоче бачити. У нього немає бажання, щоб в Україні був мир. (…) Європейці – ви бачите їх поведінку (…) це трохи з моїх вуст звучить не зовсім коректно або грубо, може, але я кажу: ми завжди говорили про європейські цінності, про демократію і ми туди рухаємося семимильними кроками”, – сказав Кучма.

“А за час у Мінському процесі у мене більше є думка, що на першому місці у них євро, а на другому вже – європейські цінності. Ми бачимо, що незважаючи на торговельні санкції, Європа торгувала і торгує з Росією”, – зазначив експрезидент.

Нагадаємо, 1 жовтня Тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст “формули Штайнмаєра” у редакції, запропонованій у вересні, але спільного підписання документу не було.

Згодом, російське видання “Коммерсант” оприлюднило підписи всіх сторін під погодженням так званої “формули Штайнмаєра” щодо вирішення конфлікту на Донбасі. Під документом, який стосується насамперед виборів на окупованій території Донецької й Луганської областей та їхнього статусу, стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ОРДО й ОРЛО – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнего, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.

Під час зустрічі з представниками парламентських фракцій президент Володимир Зеленський переконував, що про капітуляцію України після підписання так званої “формули Штайнмаєра” не йдеться. У той же час пояснити свою позицію з трибуни Ради глава держави відмовився.

2 жовтня у Києві на Майдані Незалежності та у Харкові на площі Свободи пройшли протести проти погодження Україною “формули Штайнмаєра” на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Міністерство оборони опублікувало роз’яснення щодо розведення сил на Донбасі.

3 жовтня Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення до громадян, в якому пояснив суть “формули Штайнмаєра”.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що подав президенту Володимиру Зеленському “план А, і план B” з врегулювання ситуації на сході України.

Як відомо, міські ради Сум, Кропивницького, Черкас, обласні ради Івано-Франківщини, Тернопільщини, Львівщини та Хмельниччнини закликала президента та Верховну раду не допустити реалізацію так званої «формули Штайнмаєра».

6 жовтня у Києві на Майдані Незалежності відбулося віче, організоване учасниками акції “Ні капітуляції!”, яку підтримали в більшості регіонах України. 

Протестуючі виступали проти реалізації Україною “формули Штайнмайера”. Спікери зі сцени запевняли – формула суперечить Конституції України і її підписання наближає не мир на Донбасі, а “капітуляцію” Києва перед Москвою.

Читайте також: Зеленський може вигнати Пристайка за “зрив капітуляції”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE