Politerno > Україна і світ > У Зеленського кажуть, що перенесення КС у Харків відмежує його від олігархів і криміналітету

У Зеленського кажуть, що перенесення КС у Харків відмежує його від олігархів і криміналітету

  • 7 Квітня, 2020
  • 1325 Переглядів
  • 0

Ініціативу нардепки від “Слуги народу” Галини Третьякової  про перевезення Конституційного суду України з Києва у Харків підтримав представник президента у КС Федір Веніславський.

За словами Веніславського такий крок відмежує суддів КС від впливу, пише “Інтерфакс-Україна“.

“Харків – давня юридична столиця України, з потужним інтелектуальним потенціалом, з найбільшою концентрацією вчених-правознавців, із хорошими традиціями проведення різних юридичних наукових форумів. Тому перенесення КС саме туди – цілком обґрунтована пропозиція.

Розташування КС не в столиці держави є звичайною практикою для багатьох західних країн. А нинішнє приміщення КС, на мій погляд, можна буде запропонувати розглянути президенту Володимиру Зеленському як один із можливих варіантів розміщення нового Офісу президента”, – зазначив представник глави держави у КС.

На його думку, переїзд КС у Харків територіально дистанціює Суд від інших органів публічної влади та від різних політичних сил.

Представник Зеленського заявив, що “напередодні ухвалення КС важливих рішень деякі судді чомусь систематично їздять на аудієнції і до колишніх урядовців, за часів яких їх призначали на посади, і до олігархів, а також до відомих кримінальних авторитетів”.

Веніславський підтримує ідею надання щорічних відпусток всім суддям КС одночасно, “щоб в ухваленні рішень брала участь максимальна кількість суддів” і “ніколи не виникало проблем із кворумом”.

Він також згоден і з тим, що КС обов’язково має ухвалювати рішення про продовження розгляду справ і пояснювати, чому протягом 6 місяців рішення не прийняли.

Нардеп вважає, що це “дисциплінуватиме суд” і не дозволить затягувати терміни розгляду справ, адже закон про люстрацію КС розглядав майже 5 років.

Також Веніславський підтримує пропозицію позбавити юридичних осіб права подавати конституційну скаргу.

Представник Зеленського зазначив, що вважає доцільними й інші пропозиції законопроєкту, і пропонуватиме у Раді їх підтримати.

Серед інших пропозицій Третьякової йдеться про те, що суддею КСУ не може стати людина, яка має іноземне громадянство. Водночас депутат запропонувала доповнити статтю 97 стосовно виконання рішень Конституційного суду.

“Якщо Конституційний суд визнав неконституційним закон України (його окремі положення), відновлення дії такого закону України (його окремих положень), що регулював відповідні суспільні відносини, здійснюється Верховною Радою відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством”, – йдеться у законопроєкті. 

Нагадаємо, наприкінці березня заявлялось, що партія “Слуга народу” відмовилася від держфінансування до кінця року, однак на практиці це рішення не втілено в життя.

Читайте також: Якщо не можна чіпати “велику рибу”. Сумна доля генпрокурора Венедіктової

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE