Politerno > Україна і світ > У справі бізнес-партнера Порошенка оголосили підозру екс-керівництву Міноборони

У справі бізнес-партнера Порошенка оголосили підозру екс-керівництву Міноборони

  • 30 Квітня, 2020
  • 1037 Переглядів
  • 0

НАБУ в рамках розслідування справи екс-першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголосило підозру екс-заступнику міністра оборони Ігорю Павловському.

Про це повідомляє Telergram Офісу президента.

Читайте також: Учасників схем Гладковського підозрюють у несплаті податків на 50 млн

Повідомляється, що НАБУ оголосило йому підозру в корупції, в результаті якої державі було завдано збитків майже на 17,5 млн гривень. За даними слідства, Павловський і директор одного з департаментів Міноборони в змові з Гладковським у 2017 році організували закупівлю в рамках державного оборонного замовлення закупівлю вантажівок за завищеними цінами.

“Виробником і постачальником цих транспортних засобів виступила компанія, за версією слідства, афільована з екс-чиновником РНБО”, – йдеться в повідомленні.

Як уточнили в НАБУ, підозру також оголошено колишньому директору департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони.

На стадії формування оборонного замовлення на вантажівки вимагалося, щоб рівень локалізації виробництва в Україні був не менше 60%. Але на той момент вони не відповідали вимогам і мали рівень локалізації 10%. Надалі в ході лобіювання інтересів Гладковського вимоги до локалізації знизили до 20%, і його компанія отримала замовлення за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і до 30% – протягом трьох років.

Як згодом встановить слідство, витрати по збільшенню рівня локалізації виробник незаконно переклав на бюджет. Контракт між Міноборони і виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни. Проте ціну збільшили, а чиновники Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо погодивши це питання з Павловським. В результаті постачальнику незаконно переплатили 17,44 млн гривень.

НАБУ уточнює, що в жовтні про підозру у зловживанні службовим становищем повідомили самому Гладковському.

19 жовтня Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід колишньому першому заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському у вигляді тримання під вартою із заставою у розмірі понад 10 млн. грн.


Читайте також:
“Золота година” для “Богдана”. Чому санітарні машини бізнес-партнера Порошенка масово ламаються в АТО

Як повідомлялось, у 2017 році Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили корупційну схему розтрати державних коштів на суму понад 149 млн грн при закупівлі палива для Міністерства оборони України.

Адвокат заступника міністра оборони Ігоря Павловського, підозрюваного в розтраті мільйонів з держбюджету, приніс до суду листа від голови міністерства Степана Полторака про те, які негативні наслідки нестиме відсторонення чиновника на час розслідування.

Тоді нардеп “Народного фронту” Тетяна Чорновол з’явилась в суд у цій справі, щоб взяти на поруки підозрюваного у корупції директора департаменту держзакупівель Міноборони Володимира Гулєвича.

У підс умку Солом’янський райсуд Києва обрав заступнику міністра оборони Ігорю Павловському запобіжний захід у вигляді домашнього арешту без права покидати домівку на 2 місяці.

Наприкінці березня у НАБУ заявили про завершення досудового розслідування щодо посадовців Міноборони, яких підозрюють у розкраданні державних коштів у сумі понад 149 мільйонів гривень.

Тоді повідомлялося, що експертиза підтвердила розтрату 149 мільйонів гривень при закупівлі Міністерством оборони палива у фірми “Трейд Коммодіті”.

Зазначалося, що підозрюваним готуються фінальні підозри.

У червны 2018 року Солом’янський райсуд Києва повернув закордонні паспорти заступнику міністра оборони Ігорю Павловському, якого підозрюють у причетності до розкрадання 149 мільйонів гривень під час закупівлі палива в ТОВ “Трейд Коммодіті”.

А вже в вересні Адміністративний апеляційний суд зруйнував головний доказ НАБУ у справі “Трейд Коммодіті”,залишивши чинним рішення першої інстанції щодо скасування акту Держаудитслужби, на якому побудовані звинувачення НАБУ на адресу Міноборони в завданні збитків при закупівлі палива у компанії “Трейд Коммодіті”.

12 жовтня ТОВ “Торум” (входить в орбіту “Трейд Коммодіті”) уклало сьомий за рік договір на поставку Міністерству оборони 1,75 тисячі тонн реактивного палива.

Нардеп з БПП Сергій Лещенко заявляв, що за ТОВ “Трейд Коммодіті”, яке також виграло аукціони “Укрзалізниці” на поставку дизпалива на 2,91 млрд грн, стоїть Андрій Адамовський – “багаторічний бізнес-партнер і спільник” нардепа Олександра Грановського.

Також джерела повідомляли, що підозрювані посадовці ТОВ “Трейд Коммодіті” втекли.

Загалом НАБУ зафіксувало порушення пов’язані з зловживанням і розтратою на 15 українських підприємствах оборонно-промислового комплексу. “Щонайменше на 15 підприємствах комплексу детективи НАБУ наразі зафіксували факти, які стали підставою для відкриття кримінальних проваджень”, – повідомили в бюро.

Читайте також: Міноборони знову купуватиме санітарні автомобілі бізнес-партнера Порошенка

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE