Politerno > Україна і світ > АМКУ назвав дії ДТЕК Ахметова на енергоострові монопольним зловживанням

АМКУ назвав дії ДТЕК Ахметова на енергоострові монопольним зловживанням

  • 2 Червня, 2020
  • 795 Переглядів
  • 0

Антимонопольний комітет оцінив дії “ДТЕК Західенерго” та “Д. Трейдінг” Рината Ахметова в зоні “Бурштинського енергоострову”, як зловживання монопольним становищем. 

Пресслужба комітету повідомляє, що компанії мають місяць на формування своєї позиції захисту.

В разі прийняття комітетом рішення, яке підтвердить порушення законодавства на порушників буде накладено штраф у розмірі до 10% доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік. 

Розслідування АМКУ розпочалося у жовтні минулого року. Його основні результати такі:

  • Група “ДТЕК” у складі “ДТЕК Західенерго” та “Д. Трейдінг” у липні – жовтні 2019 року займала монопольне (домінуюче) становище на регіональному ринку комерційного продажу електричної енергії та балансування в години як мінімального, так і максимального навантаження в торговій зоні острова “Бурштинської ТЕС”.

  • З кінця липня 2019 року “ДТЕК Західенерго” зменшував обсяги пропонованої електроенергії в години мінімального навантаження, що призводило до зростання обсягів продажу на балансуючому ринку за більш високими для споживачів цінами.

  • У липні-жовтні 2019 року “ДТЕК Західенерго” встановлював на ринку “на добу наперед” в години максимального навантаження завищені та економічно необґрунтовані ціни на продаж електричної енергії.



Читайте також:
Чому українцям хочуть підвищити ціни на електроенергію і до чого тут Ахметов

Такі дії відповідача у справі були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку, отже, кваліфікуються Антимонопольним комітетом як зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

У АМКУ зазначають, що конкуренцію “ДТЕК Західенерго” могла б скласти електроенергія з сусідніх європейських країн, перш за все Словаччини, де в досліджуваний період вона була значно дешевшою. 

Однак “Д. Трейдінг”, яке входить до тієї ж групи “ДТЕК”, викуповувало більшу частину пропускної спроможності напрямку Словаччина-Україна, що обмежувало імпорт. Тобто, “ДТЕК Західенерго” міг диктувати свої умови всьому ринку.

Зараз “ДТЕК Західенерго” і “Д. Трейдінг” мають місяць на формування своєї позиції захисту. Потім комітет призначить засідання, на якому справу буде розглянуто за участі відповідачів.

“Бурштинський енергоострів” – це особлива зона на Заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Історично склалося, що ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від “материкової” України.

Нагадаємо, НКРЕКП звинуватила у ціновому провалі на ринку електроенергії “на добу наперед” компанію ДТЕК Рината Ахметова.

Також ми повідомляли, що компанія ДТЕК Рината Ахметова розробила “дорожню карту”, яка передбачає виведення компанії з кризи через лобіювання інтересів у державних органах і частина якої – обмеження імпорту електроенергії та преференції для “зеленої” енергитки – вже реалізована.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE